Hrvatska

Dospjele neplaćene obveze u kolovozu 39,8 milijardi kuna

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 68.336 poslovnih subjekata – pravnih i fizičkih osoba odnosno obrtnika – u kolovozu je iznosila 39,8 milijardi kuna i bila je 13,5 milijuna kuna manje nego u prethodnom mjesecu, objavila je Financijska agencija (Fina).

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 68.336 poslovnih subjekata – pravnih i fizičkih osoba odnosno obrtnika – u kolovozu je iznosila 39,8 milijardi kuna i bila je 13,5 milijuna kuna manje nego u prethodnom mjesecu, objavila je Financijska agencija (Fina).

Pritom iz Fine ističu da je u odnosu na kraj srpnja smanjen broj poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, za 38,9 posto, a iznos neizvršenih osnova za plaćanje za 17,8 posto. Do 30 dana bila je blokirana 881 pravna osoba, čije su neizvršene obveze iznosile 355,4 milijuna kuna, što je za 477 pravnih osoba i 242 milijuna kuna manje nego u srpnju ove godine. Broj nelikvidnih pravnih osoba do 60 dana smanjen je za 30,3 posto, a iznos neizvršenih osnova za 18 posto.

Nakon duljeg razdoblja rasta, napominju iz Fine, treći mjesec za redom zabilježen je i pad broja insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana za više od 1.000 poslovnih subjekata. Tri četvrtine ili 75 posto poslovnih subjekata u blokadi je više od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 83,5 posto iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata koji su u dugotrajnoj blokadi, duže od godinu dana, dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 35,5 posto, ističu iz Fine.

Krajem kolovoza ukupno je bilo blokirano 68.336 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba odnosno obrtnika), koji su imali ukupno nepodmirenih obveza u iznosu od 39,84 milijarde kuna. Od toga se 33,46 milijardi kuna odnosi 35.975 pravnih osoba sa 42.125 zaposlenih. Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) napominju kako su kao i prethodnog mjeseca, očito i u kolovozu realizirani ubrzani stečajni postupci nad insolventnim poslovnim subjektima bez većih dugovanja. Naime, pojašnjavaju, drugi uzastopni mjesec je pao broj poslovnih subjekata blokiranih računa, ukupno za 4,4 tisuće. Time je samo u posljednja dva mjeseca njihov broj smanjen za 17,3 tisuće, zaustavivši se na razini od, još uvijek visokih, 68,3 tisuće.

No, vrijednost njihovih blokada je tek marginalno smanjena (u srpnju pad za 41 milijun kuna, u kolovozu za 13 milijuna kuna), što bi značilo da je prosječno dugovanje subjekata izašlih iz evidencije u posljednja dva mjeseca iznosilo tek nešto više od dvije tisuće kuna, navode analitičari Centra za makroekonomske analize HGK u publikaciji “Gospodarska kretanja”. Dodaju kako je evidentno da se ovdje primarno radi o malim obrtnicima, što dokazuje i podatak o smanjenju nelikvidnih/insolventnih obrtnika u kolovozu za 4,1 tisuću, a ukupno u posljednja dva mjeseca za 17,5 tisuća. Tako je u kolovozu bilo 32,4 tisuće obrtnika s blokiranim računima, najmanje od početka 2009.

S druge strane, napominju, takvih drastičnih promjena kod pravnih osoba nema – broj nelikvidnih/insolventnih pravnih osoba je u posljednja dva mjeseca čak i porastao (za 128 subjekata), na njih 35.975, oscilirajući i dalje oko rekordnih razina.