Svijet

Europska drama spustila svjetske burze

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Nakon četiri tjedna neprestanog rasta, na svjetskim su burzama dionice proteklog tjedna oštro pale zbog grčke dužničke drame u kojoj se situacija mijenja iz dana u dan, a čiji je ishod i dalje krajnje neizvjestan.

Nakon četiri tjedna neprestanog rasta, na svjetskim su burzama dionice proteklog tjedna oštro pale zbog grčke dužničke drame u kojoj se situacija mijenja iz dana u dan, a čiji je ishod i dalje krajnje neizvjestan.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrial Average proteklog tjedna pao 2 posto, na 11.983 boda, dok je Standard & Poor’s 500 potonuo 2,5 posto, na 1.253 boda, a Nasdaq Composite 1,9 posto, na 2.686 bodova. Svjetske burze šokirala je u ponedjeljak najava grčkog premijera Georgea Papandreoua da će ta prezadužena članica eurozone provesti referendum o novom paketu pomoći Europske unije, koji predviđa međunarodni zajam Grčkoj od 130 milijardi eura, otpis 50 posto njezinog duga bankama, ali i dodatne mjere štednje. To je razljutilo europske lidere jer bi negativan odgovor Grka, nezadovoljnih oštrim mjerama štednje, značio bankrot Grčke i doveo u pitanje provedbu cijelog plana EU-a o suzbijanju dužničke krize, dogovoren samo tjedan dana ranije. Zbog toga su Njemačka i Francuska poručile da Grčka neće više dobiti ni centa pomoći dok ne odluči što želi.

Pod pritiskom europskih lidera, ali i domaće oporbe, Papandreou je odustao od referenduma. Kako sada stvari stoje, u Grčkoj će biti formirana nova koalicijska vlada koja bi raspisala prijevremene izbore, ali tek za nekoliko mjeseci nakon što dogovor o međunarodnoj financijskoj pomoći bude potvrđen. To je ponešto umirilo ulagače, no analitičari smatraju da to neće sasvim ukloniti nesigurnost s tržišta jer je to samo jedan čin u grčkoj dužničkoj drami, čiji je ishod neizvjestan. ”Danas izgleda da je dogovor u Europi vrlo izgledan i to je pozitivno utjecalo na tržište. No, tko zna što će biti sutra”, kaže Uri Landesman, predsjednik tvrtke Platinum Partners.

Ulagače je umirila i najava američke središnje banke da će uvesti nove poticajne mjere ako to bude potrebno. Nakon redovite sjednice, čelnici Feda poručili su u srijedu da će rast američkog gospodarstva u iduće dvije godine vjerojatno ostati ‘frustrirajuće spor’. Smanjili su procjene rasta u idućoj godini na 2,5 do 2,9 posto, dok su još nedavno očekivali rast između 3,3 i 3,7 posto. Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je da se pažljivo prate događaji u Europi i ostavio je otvorenom mogućnost da Fed nastavi kupovati hipotekarne vrijednosne papire ako se gospodarska situacija pogorša.

Pozitivno je na tržište prošloga tjedna djelovala i neočekivano odluka čelnika Europske središnje banke o smanjenju ključne kamate za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto. Niža cijena novca mogla bi spriječiti novu recesiju u eurozoni. Ulagače su ohrabrili i dobri makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva. ”Posljednjih dana stižu prilično dobri makroekonomski podaci koji ukazuju na spor, ali ipak rast američkog gospodarstva, što je odagnalo strahovanja ulagača od nove recesije”, kaže Eric Kuby, direktor u fondu North Star Investment Management.

I na europskim su burzama cijene dionica zabilježile oštar tjedni pad. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,1 posto, na 5.527 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,0 posto, na 5.966 bodova, a pariški CAC 6,7 posto, na 3.123 boda. Na Tokijskoj je burzi pak Nikkei indeks pao 2,8 posto, na 8.801 bod.