Svijet

Kriza eurozone sve više nagriza Kinu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Dužnička kriza eurozone mogla bi naštetiti rastu zemalja u regiji istočne Azije, upozorila je u srijedu Svjetska banka.

Dužnička kriza eurozone mogla bi naštetiti rastu zemalja u regiji istočne Azije, upozorila je u srijedu Svjetska banka.

Predviđa se usporavanje gospodarskog rasta u cijeloj regiji i u njezinom najvećem gospodarstvu, onom kineskom. Ozbiljan poremećaj u eurozoni mogao bi naškoditi rastu i prigušiti potražnju za izvozom iz istočne Azije, tumače u Svjetskoj banci.

Istočnoazijske zemlje moraju stoga povećati domaću potražnju kako bi uravnotežile svoja gospodarstva i održale rast, predlažu.

Dodatna je prijetnja regiji i neočekivano snažno usporavanje kineskog gospodarskog rasta.

– Usporavanje u Kini – na koju otpada 80 posto bruto domaćeg proizvoda zemalja u razvoju u istočnoj Aziji – pritišće rast u većem dijelu regije jer je Kina sve važnija izvozna destinacija i izvor inozemnih ulaganja – stoji u najnovijem izvješću Svjetske banke o regiji istočne Azije.

Istaknuli su kako će usporavanje kineskih ulaganja prvenstveno naštetiti potražnji za robama i za kapitalnim dobrima i posebno nepovoljno utjecati na izvoznike prirodnih resursa koji su jako ovisni o kineskoj potražnji.

Svjetska banka očekuje da će rast u istočnoazijskim zemljama usporiti u tekućoj godini na 7,6 posto, s prošlogodišnjih 8,2 posto.

– Prognoze za istočnu Aziju, kao i za druge regije u razvoju, snižene su zbog tvrdokorno slabog oporavka u SAD-u i, posebno, nesigurnosti u Europi – tumače u banci.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi po prognozama SB-a porasti u ovoj godini za 8,2 posto, u odnosu na 9,2 posto u 2011. i 10,4 posto u 2010.

U banci također upozoravaju da bi rast u regiji mogao biti još slabiji ako se pogoršaju prilike u svjetskom gospodarstvu