Hrvatska

Odobrene izmjene i dopune Pravila Zagrebačke burze

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga 23. svibnja 2012. odobrila je izmjene i dopune Pravila Zagrebačke burze, navodi se u priopćenju Burze.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga 23. svibnja 2012. odobrila je izmjene i dopune Pravila Zagrebačke burze, navodi se u priopćenju Burze.

Najveći dio izmjena i dopuna odnosi se na Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP), osobito na segment inozemnog MTP-a: člankom 98. detaljnije su propisani instrumenti kojima se može trgovati na domaćem, odnosno inozemnom MTP-u, a članak 185. terminološki je ujednačen s ostalim dijelovima Pravila Burze.

Člankom 196. propisana je minimalna dokumentacija potrebna za podnošenje zahtjeva za prijam u trgovinu na inozemni MTP, dok će se podaci o instrumentima osiguravati na način da će se investicijska javnost upućivati na internetske stranice izdavatelja te uređenog tržišta na koje je predmetni instrument uvršten (čl. 199.), navodi se u priopćenju Burze.

Nadalje, institut lock-upa (suzdržavanje od stjecanja/otpuštanja instrumenata izdavatelja od strane osoba koje obavljaju rukovoditeljske dužnosti pri izdavatelju i s njima usko povezanih osoba, u određenom razdoblju prije objave financijskih izvještaja izdavatelja) prestaje postojati na način na koji je do sada bio reguliran Pravilima Burze, tj. brišu se članci 162. i 163., dok obveza izvještavanja o stjecanju ili otpuštanju instrumenta izdavatelja propisana člankom 161. ostaje na snazi.

Navedene izmjene i dopune Pravila stupaju na snagu 2. lipnja 2012. godine, zaključuje se u priopćenju.