Svijet

Pad cijena nafte, splasnula euforija oko europskog dogovora

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijena sirove nafte u Londonu pala je danas nakon što su ulagači pomnije razmotrili detalje financijskog plana za spas eurozone, koji je ovog tjedna pomogao poduprijeti tržišta.

Cijena sirove nafte u Londonu pala je danas nakon što su ulagači pomnije razmotrili detalje financijskog plana za spas eurozone, koji je ovog tjedna pomogao poduprijeti tržišta.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu za isporuke u prosincu pala je za 1,08 dolara na 111,00 dolara, nakon što je nakratko dotaknula razinu od 110,95 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u minusu 1,45 dolara i iznosila je 92,51 dolar. Tržišta dionica na dobrom su putu da zabilježe najbolji tjedan u više od dvije godine, poduprta naporima čelnika EU-a da obuzdaju dužničku krizu u eurozoni, što je povećalo apetit za rizičnijom imovinom. Euro se pak održao nadomak najviše razine u sedam tjedana.

Čelnici eurozone sada su pod pritiskom da finaliziraju detalje plana smanjenja grčkog duga i jačanja europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), eventualno kroz ulaganja gospodarstva u nastajanju poput Kine i Brazila. “Nakon jučerašnjeg rasta razumno je da cijene nafte padaju”, kazao je Torbjörn Kjus iz tvrtke DNBNor. “Jučer je bilo malo euforično zbog sastanka EU-a ali kad se malo bolje promotri, paket baš i nije dojmljiv, već umjeren. Stoga je bilo malo čudno vidjeti toliki rast”.

Christophe Barret iz Credit Agricolea slaže se da su „cijene možda otišle previsoko, budući da još uvijek nedostaje mnogo detalja o sporazumu eurozone”. Europski čelnici postigli su dogovor s privatnim vlasnicima da otpišu polovicu grčkog duga i dogovorili povećanje kapaciteta kriznog fonda. Američki predsjednik Barack Obama kazao je da je sporazum smirio globalna tržišta i da je sada važno da zemlje primijene sporazum.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 109,09 dolara, što znači da je bila 26 centi viša nego dan ranije.