Hrvatska

Plaće realno 1,7 posto manje nego prije godinu dana

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ožujku su i neto i bruto plaće nakon negativnih kretanja u prethodna tri mjeseca, ostvarile rast na mjesečnoj razini.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ožujku su i neto i bruto plaće nakon negativnih kretanja u prethodna tri mjeseca, ostvarile rast na mjesečnoj razini.

Prosječna neto plaća promatranom je mjesecu iznosila 5499 kuna, to je za 136 kuna ili 2,5 psoto više nego u veljači. Prosječna bruto plaća ožujku je iznosila 7958 kuna, to je za 256 kuna ili 3,3 posto više nego u veljači.

Na godišnjoj razini i bruto i neto plaće bilježe nominalan rast, ali i pad u realnim iznosima. Tako je prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za svega 19 kuna, odnosno 0,3 posto nominalno, navode analitičari RBA.

Međutim, korigira li se godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće sa stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) ona realno bilježi pad od 1,7 posto na godišnjoj razini (godišnja stopa inflacije u ožujku iznosila je 2 posto).

Prosječna bruto plaća je za 64 kune, odnosno 0,8 posto više nego u ožujku prošle godine, dok u realnim iznosima bilježi pad od 1,2 posto. Rast neto i bruto plaća ožujku na mjesečnoj razini u skladu je s padom broja registriranih nezaposlenih osoba i povećanom potražnjom za sezonskim radnicima.

Međutim, izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava nastavak negativnih trendova na tržištu rada u odnosu na prošlu godinu i rast cijena. Naime, rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć.

Prema travanjskim podacima s tržišta rada i o stopi inflaciji, ne treba isključiti nastavak blagog rasta plaća na mjesečnoj razini, no rast potrošačkih cijena dodatno se intenzivirao, a nezaposlenost na godišnjoj razini raste pa će plaće realnom iznosu na godišnjoj razini i dalje padati.