Hrvatska

ZSE: Tjedni promet 30 milijuna kuna

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Unatoč pozitivnim kretanjima na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi pali oko 1 posto, a nevoljkost investitora da se pozicioniraju u dionice pokazuje i mršav promet.

Unatoč pozitivnim kretanjima na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi pali oko 1 posto, a nevoljkost investitora da se pozicioniraju u dionice pokazuje i mršav promet.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 1,01 posto, na 1.619 bodova, a Crobex10 1,39 posto, na 879 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 30,7 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

„Protekloga tjedna domaće se tržište kretalo malo gore, malo dolje. Investitori su, čini se, u fazi iščekivanja novih smjernica i nitko se ne želi snažnije pozicionirati prije nego budu poznati rezultati grčkih parlamentarnih izbora. Ipak, pomalo je začuđujuće da u petak domaće tržište nije reagiralo na rast cijena dionica na svjetskim burzama nakon najava najvećih središnjih banaka da su spremne za zajedničku intervenciju ako rezultati izbora u Grčkoj izazovu poremećaje na financijskim tržištima“, kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banka.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna porastao 1,7 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,3, a Nasdaq indeks 0,5 posto. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,6, a pariški CAC 1,2 posto.

Na domaćem je tržištu najveći promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, 8,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 1,30 posto, na 194,35 kuna.

Slijedi dionica Ingre, s nešto više od 2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula 10,26 posto, na 5,42 kune.

I ostatak građevinskog sektora našao se na udaru prodaja. Tako je dionica IGH potonula 8,4 posto, Viadukta 8,58 posto, a Dalekovoda 3,6 posto.

Među likvidnijim izdanjima najveći skok cijene ostvarila je dionica Đuro Đaković Holdinga, za 10,39 posto, na 75,75 kuna.

Daljnja kretanja na domaćem tržištu ovisit će ponajprije o reakcijama inozemnih burzi na rezultate grčkih parlamentarnih izbora, kaže Bernfest.

Ako na izborima u nedjelju podršku dobiju stranke koje se protive mjerama štednje, koje je uvela bivša vlada kako bi dobila međunarodnu pomoć, Grčka bi mogla krenuti prema izlaznim vratima eurozone, a to bi uzdrmalo svjetska financijska tržišta.

„Budu li rezultati tih izbora nepovoljni, Crobex bi mogao zaroniti ispod 1.600 bodova. No, bude li nakon njih moguće sastaviti koalicijsku vladu koja će ispunjavati međunarodne zahtjeve vezane uz daljnju financijsku pomoć Grčkoj, tada bi i Crobex mogao porasti, na krilima uzleta cijena dionica na svjetskim burzama“, zaključuje Bernfest.

  • HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.