Komentari

9 citata Warren Buffetta o bankovnoj krizi i spašavanju depozita

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U posljednjim danima propale su banke; Silicon Valley Bank, Signature Bank i Silvergate, što je raspirilo strahove od potencijalnog kraha bankarskog sektora i sveobuhvatne financijske krize.

U posljednjim danima propale su banke; Silicon Valley Bank, Signature Bank i Silvergate, što je raspirilo strahove od potencijalnog kraha bankarskog sektora i sveobuhvatne financijske krize.

No, kada je u pitanju bankarska kriza, jedno od najvećih imena u svijetu financija, Warren Buffett, ima mišljenje koje je vrijedno pažnje. Buffett, koji već više od pet desetljeća proučava i ulaže u banke, iznio je brojne primjedbe u prošlosti koje su zapanjujuće relevantne za trenutni bijes oko stanpeda na banake, vladinog spašavanja, osiguranja depozita i lošeg upravljanja rizicima.

  1. "To je posao koji može biti vrlo dobar posao, kada se pravilno vodi. Nema tu nikakve magije. Samo se morate držati podalje od nečeg glupog. To je pomalo poput ulaganja. Ne morate učiniti ništa jako pametan. Samo moraš izbjegavati raditi stvari koje su glupe." ( 1996 )

  2. "Bankarstvo nam nije omiljeno. Kada je imovina 20 puta veća od kapitala — što je uobičajeni omjer u ovoj industriji — pogreške koje uključuju samo mali dio imovine mogu uništiti veliki dio kapitala. A pogreške su bile pravilo nego iznimka u mnogim većim bankama. U svom pozajmljivanju, mnogi su bankari igrali slijeđenja vođe s revnošću poput leminga (džungarijski hrčak); sada doživljavaju sudbinu poput leminga." ( 1990 )

  3. "Kad vas uhvati panika, morate imati nekoga, negdje, tko može reći i tko može vjerovati, i to ispravno, da će on ili ona učiniti sve što je potrebno." ( 2015 )

  4. "U stara vremena, jedini način na koji možete zaustaviti stampedo na banku bio je, u osnovi, da netko dođe i nagomila zlato. Nekad su se utrkivali u poslovnicama koje su imale problema. Ako je izvršni direktor banka izašao i rekao: 'Naš Basel II omjer je 11,4 posto', linija bi se samo produžila. Ne bi obavio posao. Zlato je obavilo posao." ( 2015 )

  5. "Uobičajeno je riskantan posao posuđivati na dugi rok uz fiksne stope, kao što smo radili u Claytonu. Tijekom godina, neke su važne financijske institucije bankrotirale radeći to. U Berkshireu, međutim, imamo prirodni kompenzaciju u tome što naše tvrtke uvijek održavaju najmanje 20 milijardi dolara u gotovini koji zarađuju kratkoročne stope. U bankarskom smislu, Berkshire je – i uvijek će biti – jako osjetljiv na imovinu i posljedično će imati koristi od rastućih kamatnih stopa." (SVB je upao u probleme jer je depozite, koji su se mogli odmah povući, uložio u dugoročne obveznice bez odgovarajuće zaštite od rizika kamatne stope.) ( 2015. )

  6. "U ovom trenutku puno je bolje biti financijski bogalj s državnim jamstvom nego Gibraltar bez jamstva." (Buffett se žalio da banke s depozitima osiguranim od strane FDIC-a i drugi zajmodavci s državnim jamstvima imaju minimalne novčane troškove i mogu lako posuđivati. Nasuprot tome, tvrtkama poput Berkshirea s AAA kreditnim rejtingom i solidnim bilancama bilo je teže i skuplje posuđivati.) ( 2008. )

  7. "Kada se suoče s velikim nedostatkom prihoda, zajednice koje imaju osigurane sve svoje obveznice bit će sklonije razvijanju 'rješenja' manje povoljnih za vlasnike obveznica od onih zajednica koje imaju neosigurane obveznice u posjedu lokalnih banaka i stanovnika." (Buffett je tvrdio da ljudi rade više kako bi minimizirali gubitke koji utječu na njihove zajednice nego ako gubitke snose velika osiguravajuća društva ili vlada. Njegov komentar govori o riziku " moralnog hazarda " koji proizlazi iz bankovnih depozita za koje jamči vlada.) ( 2008. )

  8. "Prije nego što je FED osnovan, propast slabih banaka ponekad bi iznenadno i neočekivano zahtijevala likvidnost od ranije jakih banaka, uzrokujući da redom propadaju. FED sada izolira jake od nevolja slabih."

  9. "U najmanju ruku, ponašanje bankara trebalo bi se popeti do ponašanja odgovornog barmena koji, kada je potrebno, odbija zaradu od sljedećeg pića kako bi izbjegao slanje pijanca na autocestu. Posljednjih godina, nažalost, mnoge vodeće investicijske tvrtke otkrili su da je moral barmena nepodnošljivo restriktivan standard. U posljednje vrijeme oni koji su putovali glavnom cestom Wall Streeta nisu naišli na gust promet."

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća