EU

Allianz dobit iznad očekivanja; veća dividenda

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Osiguravatelj Allianz u svom je svakodnevnom poslovanju zaradio više nego ikada prije.

Osiguravatelj Allianz u svom je svakodnevnom poslovanju zaradio više nego ikada prije.

Operativna dobit Allianza porasla je za gotovo šest posto na godišnjoj razini na gotovo 14,2 milijarde eura, više nego što su analitičari očekivali.

Za novu godinu izvršni direktor Allianza Oliver Bäte predviđa operativnu dobit između 13,2 i 15,2 milijarde eura, kako je grupa objavila u petak u Münchenu. Međutim, dionica Allianza je nakon vijesti značajno pala.

Analitičari su bili pozitivno iznenađeni godišnjim podacima. Međutim, analitičar Michael Huttner iz privatne banke Berenberg u četvrtak je ulagačima dao nadu za još jedan veći otkup dionica. Ovo sada nije ispunjeno.

Allianz je ispunio očekivanja analitičara svojim ciljem dobiti za 2023. U prosjeku su očekivali operativnu dobit od 14,2 milijarde eura - što je sredina raspona koji sada cilja upravni odbor. Počevši od ove godine, velika će osiguravajuća društva po prvi put izračunavati svoje poslovne brojke prema novom računovodstvenom standardu IFRS 17. No, bit će da novi standard nema utjecaja na Allianzovu prognozu dobiti, rekao je financijski direktor Giulio Terzariol u videu konferencija s novinarima. Pozitivni i negativni učinci se međusobno poništavaju.

Izvršni direktor Oliver Bäte nazvao je 2022. "stvarno snažnom" godinom za Allianz, ali "u užasnom okruženju". Govorio je o "godini užasa". Također, ali ne samo zbog opasnih zbivanja u svijetu, u Allianzu prošle godine nije sve išlo sjajno.

Zaključak je da je grupacija zaradila dobrih 6,7 milijardi eura, nešto manje od dva posto više nego godinu ranije. U obje godine grupa je morala platiti milijarde odštete i kazni kao rezultat investicijskog skandala AGI.

Tvrtka je priznala krivnju za prijevaru s vrijednosnim papirima u SAD-u nakon što su veliki investitori poput mirovinskih fondova s AGI hedge fondovima pretrpjeli milijarde gubitaka na početku pandemije korone. Kao rezultat toga, fond se morao odvojiti od većine svog poslovanja u SAD-u.

Osim toga, Allianz je zbog ruskog agresorskog rata u Ukrajini i međunarodnih sankcija prodao većinu svoje ruske podružnice i, kako je najavljeno, knjižio teret od oko 400 milijuna eura.

U međuvremenu, dioničari ne bi trebali gladovati. Za 2022. možete očekivati ​​dividendu od 11,40 eura po dionici, 60 centi više nego godinu dana ranije. Allianz je nastavio povećavati svoje isplate posljednjih godina. Osim toga, grupa opetovano otkupljuje vlastite dionice s tržišta.

Allianz je u prošloj godini povećao prodaju za gotovo tri posto na gotovo 153 milijarde eura. Dok je promet u fondovskom poslovanju te životnom i zdravstvenom osiguranju pao, u osiguranju imovine i nezgoda porastao je za 12,4 posto na 70 milijardi eura. Ako se izuzmu valutni učinci i kupoprodaja dijelova tvrtke, rast je ipak iznosio 9,5 posto. Tome su, prema informacijama, pridonijela poskupljenja s 5,7 posto.