Market Pulse

Američki dionički indeksi rastu, potaknuti jakim izvješćima o poslovanju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

S&P 500 je zabilježio skroman rast od 0,1%, zaustavivši se tik ispod magične granice od 5.000 bodova. Dow Jones Industrial Average također je lagano porastao, za 0,1%, dok je tehnološki Nasdaq postigao nešto bolji rezultat, s rastom od 0,2%.

Glavni američki dionički indeksi lagano su porasli u četvrtak, potaknuti pozitivnim izvješćima o poslovanju nekoliko tvrtki. Iako su dobitci bili skromni, oni su dobrodošli predah od nedavne tržišne volatilnosti.

S&P 500 je zabilježio skroman rast od 0,1%, zaustavivši se tik ispod magične granice od 5.000 bodova. Dow Jones Industrial Average također je lagano porastao, za 0,1%, dok je tehnološki Nasdaq postigao nešto bolji rezultat, s rastom od 0,2%.

Pojedinačne dionice bile su u fokusu dana. Ralph Lauren (RL) odnio je pobjedu, a dionice su mu poskočile za 16,8% nakon što je premašio očekivanja analitičara i po prihodima i po neto dobiti za fiskalno treće tromjesečje. Kultni brend odjeće koristio je jaku blagdansku sezonu, usmjerenost na direktnu prodaju potrošačima i neočekivani poticaj od pop zvijezde Taylor Swift, koja je nosila njihove kreacije na naslovnici časopisa "Time Magazine" za osobu godine.

Još jedna tvrtka s jakim rezultatima bila je Monolithic Power Systems (MPWR), a dionice su joj porasle za 14,2% na temelju izvješća o poslovanju boljeg od očekivanog. Dobavljač alata za upravljanje napajanjem zabilježio je porast potražnje za čipovima korištenim u sustavima umjetne inteligencije, što im je pomoglo da premaše i prihode i dobit po dionici za četvrto tromjesečje. Njihova pozitivna perspektiva za cijelu godinu dodatno je potaknula povjerenje investitora.

Walt Disney Co. (DIS) također se pridružio pobjednicima, a dionice su mu porasle za 11,5%. Iako su prihodi bili nešto ispod procjena, zabavni gigant impresionirao je dobitkom po dionici za fiskalno prvo tromjesečje. Disney je također najavio značajnu investiciju u tvrtku Epic Games, tvorca Fortnitea, s planovima za razvoj zajedničkog gaminga s Disneyjevim likovima.

Međutim, nisu sve tvrtke dijelile tu optimističnu atmosferu. PayPal (PYPL) bio je na čelu gubitnika među dionicama koje sačinjavaju S&P 500 indeksa, a dionice su mu se srušile za 11,2%. Dobavljač usluga plaćanja objavio je slabije od očekivanih smjernice za tekuće tromjesečje i cijelu godinu, što je pokolebalo entuzijazam investitora za njihove napore u transformaciji.

Snap-On Inc. (SNA) također se suočio s poteškoćama, a dionice su mu pale za 9,7%. Iako je dobit premašila procjene za četvrto tromjesečje 2023. godine, prihodi su bili niži od očekivanih. Tvrtka se suočava s izazovima u plovidbi kroz neizvjesno gospodarsko okruženje, unatoč izvještavanju o boljoj od očekivane dobiti.

FleetCor Technologies (FLT) dovršio je popis glavnih gubitnika, a dionice su mu se smanjile za 9,2% nakon što nije ispunio očekivanja ni po prihodima ni po dobiti za četvrto tromjesečje. Njihovi novo usklađeni poslovni segmenti pokazali su mješovite rezultate, s rastom korporativnih plaćanja, ali padom prihoda od plaćanja vozila.