Svijet

Američki proizvodni PMI u rujnu je porastao na dvomjesečnu najvišu razinu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Američki proizvodni PMI u rujnu je porastao na najvišu razinu u dva mjeseca, prema izvješću S&P Globala objavljenom u petak.

Američki proizvodni PMI u rujnu je porastao na najvišu razinu u dva mjeseca, prema izvješću S&P Globala objavljenom u petak.

Indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI), koji mjeri aktivnost menadžera u proizvodnom sektoru, dodao je 1 bod na 48,9, u odnosu na 47,9 prošlog mjeseca, prema brzim procjenama kompanije za financijske usluge.

Očekivalo se da će proizvodni PMI iznositi 48,0, dok je indeks ostao u području pada.

Očitanje ispod 50 predstavlja smanjenje, dok iznad 50 ukazuje na širenje sektora.

"Američke tvrtke signalizirale su široku stagnaciju proizvodnje na kraju trećeg tromjesečja jer su i proizvođači i pružatelji usluga ukazali na uvjete prigušene potražnje", navodi se u izvješću.

"Podaci za rujan ukazali su na najlošiju izvedbu u privatnom sektoru od veljače, budući da je ekonomija usluga izgubila daljnji zamah", dodaje se.

S&P Global Flash US Services Business Activity Index dosegao je 50,2 u rujnu, što je pad od 0,3 boda u odnosu na 50,5 u kolovozu, i dostigao najnižu razinu u osam mjeseci.

"Nove narudžbe pale su najjačim tempom ove godine dosad jer je potražnja za uslugama još više pala u područje kontrakcije", navodi se u izvješću.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća