Svijet

Američko ministarstvo financija upozorava da će zemlja ostati bez novca 5. lipnja

Fondovi.hr
Fondovi.hr

'Ako Kongres ne uspije povećati granicu duga, to bi uzrokovalo ozbiljne poteškoće američkim obiteljima', kaže Janet Yellen.

SAD će ostati bez novca za plaćanje svojih financijskih obveza do 5. lipnja, rekla je ministrica financija Janet Yellen republikanskim čelnicima u Zastupničkom domu u petak usred tekućih pregovora o povećanju granice duga.

Rok je četiri dana kasnije od prethodnih procjena Ministarstva financija, a Yellen je rekla predsjedavajućem Predstavničkog doma Kevinu McCarthyju da njezino ministarstvo sada procjenjuje "da Ministarstvo financija neće imati dovoljno resursa za podmirivanje obveza vlade ako Kongres ne povisi ili suspendira ograničenje duga do 5. lipnja."

"Naučili smo iz prošlih bezizlaznih situacija s ograničenjem duga da čekanje posljednjeg trenutka da se obustavi ili poveća ograničenje duga može ozbiljno naštetiti poslovnom i potrošačkom povjerenju, povećati troškove kratkoročnog zaduživanja za porezne obveznike i negativno utjecati na kreditni rejting Ujedinjenih Države", napisala je.

"Zapravo, već smo vidjeli da su se troškovi zaduživanja Ministarstva financija značajno povećali za vrijednosne papire koji dospijevaju početkom lipnja. Ako Kongres ne uspije povećati ograničenje duga, to bi uzrokovalo ozbiljne poteškoće američkim obiteljima, naštetilo našem globalnom vodećem položaju i postavilo pitanja o našoj sposobnosti braniti naše interese nacionalne sigurnosti", upozorila je.

Blagi vremenski zastoj daje McCarthyjevom timu i njihovim kolegama u Bijeloj kući dodatni prostor za disanje da postignu dogovor.

Američki predsjednik Joe Biden i McCarthy u četvrtak su optimistično izjavili da je dogovor nadohvat ruke. Biden je dugo tvrdio da bi zastupnici trebali podići ograničenje duga od 31,4 trilijuna dolara "čistim računom", ali republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom i dalje su nastojali da se to učini upareno s rezovima potrošnje.

Limit je zapravo dosegnut u siječnju, ali je Ministarstvo financija poduzelo korake kako bi osiguralo da SAD nastavi plaćati svoje račune.

Yellen je rekla da se posljednji pokušaj dogodio u četvrtak kada je agencija izvršila zamjenu državnih vrijednosnih papira u iznosu od 2 milijarde dolara između Državnog mirovinskog i invalidskog fonda i Federalne banke za financiranje.

"Iako ova mjera nije korištena od 2015. zbog svoje ograničene veličine, iznimno niska razina preostalih sredstava zahtijeva da iscrpim sve raspoložive izvanredne mjere kako bih izbjegao nemogućnost ispunjavanja svih vladinih obveza", napisao je tajnik Ministarstva financija.