Ante Žigman otkriva neiskorišteni potencijal hrvatskog tržišta kapitala na konferenciji Financijsko tržište

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Ante Žigman Istaknuo je da je za razvoj tržišta kapitala ključno povećanje tržišnog financiranja rastućih poduzeća kroz izdavanje dionica (IPO) i obveznica.

Na 26. znanstveno-stručnoj konferenciji 'Financijsko tržište' u Opatiji, Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB), izjavila je da bi cijela Europska unija trebala uložiti 500 milijardi eura godišnje do 2050. godine kako bi postala klimatski neutralan kontinent. Naglasila je da banke nisu jedini akteri koji će podržati taj razvoj, već je tržište kapitala ključno za njegovo ostvarenje, pružajući prostor za napredak i priliku za Hrvatsku.

Davor Zoričić, državni tajnik Ministarstva financija, istaknuo je u svojoj prezentaciji da je Hrvatska postigla povijesno najviši investicijski rejting te da je nakon ulaska u europodručje i Schengenovu zonu sljedeći prioritet ulazak u OECD. Naglasio je i važnost razvoja domaćeg tržišta kapitala, ističući da je likvidnost ključna za njegov uspjeh.

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, nadovezao se na prezentaciju državnog tajnika te istaknuo važnost izdavanja državnih obveznica kao velikog koraka u poboljšanju financijske pismenosti na tržištu. Istaknuo je da je za razvoj tržišta kapitala ključno povećanje tržišnog financiranja rastućih poduzeća kroz izdavanje dionica (IPO) i obveznica*. Također je istaknuo da je potrebno stvoriti ekonomske poticaje kako bi se nefinancijska poduzeća, posebno mala i srednja, potaknula da se okrenu financiranju putem tržišta kapitala umjesto tradicionalnog bankovnog kreditiranja.

Žigman je naglasio da je globalna investicijska potražnja sve više usmjerena prema zelenim ulaganjima te da je imovina pod upravljanjem održivih fondova u snažnom porastu, osobito u Europi, odražavajući strateški cilj da Europa postane klimatski neutralni kontinent do 2050. Istaknuo je da zelene obveznice igraju ključnu ulogu u financiranju investicija povezanih s ekološki održivim tehnologijama, energetskom učinkovitošću i učinkovitošću resursa. Nadalje, Žigman je istaknuo potencijal zelenih ulaganja kao katalizatora razvoja domaćeg tržišta kapitala, pri čemu je važno prepoznati kako institucionalne strane tako i ponudu i potražnju na domaćem tržištu.

Ovi istaknuti govori na konferenciji Financijsko tržište jasno ukazuju na važnost ulaganja u zeleno, kako bi se postigla klimatska neutralnost u Europi do 2050. godine. Hrvatska, kao i ostale zemlje članice, mora iskoristiti potencijal tržišta kapitala za financiranje ovih investicija. Razvoj domaćeg tržišta kapitala, povećanje tržišnog financiranja i izdavanje zelenih obveznica ključni su koraci prema ostvarenju održive budućnosti.

S obzirom na konkurentne prinose koji se mogu ostvariti putem zelenih ulaganja, sve veći broj investitora okreće se ovoj vrsti investicija. Hrvatska ima priliku postati lider održivom razvoju financija te time privući investicije i potaknuti rast domaćeg gospodarstva. Uz podršku banaka, tržišta kapitala i državnih institucija, Hrvatska može ostvariti svoj potencijal i pridonijeti ostvarenju ciljeva održivog razvoja.