Svijet

Arm skočio 25% na prvom danu trgovanja, procijenjen na 60 milijardi dolara

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U srijedu je Arm procijenio dionice na gornjoj granici očekivanog raspona. U četvrtak se dionicom prvo trgovalo po 56,10 dolara, a dan je završilo na 63,59 dolara.

Arm Holdings, tvrtka za dizajn čipova pod kontrolom SoftBanka, skočio je gotovo 25% tijekom svog prvog dana trgovanja u četvrtak nakon što je prodao dionice po 51 USD po komadu u prvoj javnoj ponudi.

Na otvaranju je Arm bio procijenjen na gotovo 60 milijardi dolara. Tvrtka je prodala oko 95,5 milijuna dionica. SoftBank, koji je tvrtku preuzeo 2016., kontrolira oko 90% preostalih dionica.

U srijedu je Arm procijenio dionice na gornjoj granici očekivanog raspona. U četvrtak se dionicom prvo trgovalo po 56,10 dolara, a dan je završilo na 63,59 dolara.

To je pozamašna premija za britansku tvrtku. Pri procjeni od 60 milijardi dolara, Armov višestruki odnos cijene i zarade bio bi veći od 110 na temelju dobiti u posljednjoj fiskalnoj godini. To je usporedivo s Nvidijinom procjenom, koja trguje sa 108 puta većom zaradom, ali bez Nvidijine prognoze rasta od 170% za tekuće tromjesečje.

Glavni financijski direktor Arma Jason Child rekao je u intervjuu za CNBC da se tvrtka usredotočuje na rast tantijema i pružanje proizvoda svojim klijentima koji koštaju i rade više.

Mnogi Armovi autorski honorari dolaze od proizvoda koji su pušteni u prodaju prije nekoliko desetljeća. Otprilike polovica prihoda tvrtke od tantijema, koji su 2022. iznosili 1,68 milijardi dolara, dolazi od proizvoda izdanih između 1990. i 2012.

“Kao financijski direktor, to je jedan od boljih poslovnih modela koje sam vidio. Ponekad se šalim da su ti stariji proizvodi poput kataloga Beatlesa, samo nastavljaju isporučivati tantijeme. Neki od tih proizvoda stari su tri desetljeća”, rekao je Child.

U prezentaciji ulagačima, Arm je rekao kako očekuje da će ukupno tržište za njegove dizajne čipova do 2025. godine biti vrijedno oko 250 milijardi dolara, uključujući rast dizajna čipova za podatkovne centre i automobile. Armov prihod u fiskalnoj godini koja je završila u ožujku pao je manje od 1% u odnosu na prethodnu godinu na 2,68 milijardi dolara.

Armova arhitektura koristi se u gotovo svakom čipu pametnog telefona i opisuje kako središnji procesor radi na svojoj najosnovnijoj razini, kao što je izvođenje aritmetike ili pristup memoriji računala.

Child je rekao da je tvrtka prodala 735 milijuna dolara u dionicama grupi strateških investitora koju čine Apple, Google, Nvidia, Samsung, AMD, Intel, Cadence, Synopsis, Samsung i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. To je dokaz Armova utjecaja među tvrtkama čipova, koje se oslanjaju na Armovu tehnologiju za dizajn i izradu vlastitih čipova.