Svijet

Banka Kanade povisila kamatne stope za 25 baznih bodova, inflacija ostaje visoka

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Ciljana prekonoćna stopa sada iznosi 4,75%, bankovna stopa je 5%, a stopa na depozite je porasla na 4,75%.

Središnja banka Kanade povećala je kamatne stope u srijedu za 25 baznih bodova, dok je središnja banka nastavila provoditi politiku kvantitativnog stezanja.

Ciljana prekonoćna stopa sada iznosi 4,75%, bankovna stopa je 5%, a stopa na depozite je porasla na 4,75%.

Banka je u priopćenju istaknula da inflacija potrošačkih cijena na globalnoj razini opada, uglavnom zbog nižih cijena energije u usporedbi s prošlom godinom, ali da temeljna inflacija ostaje visoka.

S obzirom na usporavanje gospodarskog rasta diljem svijeta zbog viših kamatnih stopa, glavne središnje banke signaliziraju da će možda biti potrebno daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi se ponovno postigla stabilnost cijena.

Iako su tržišta očekivala da će središnja banka zadržati stope stabilnima, ovo je posljednje povećanje kamatnih stopa u Kanadi dogodilo 25. siječnja.

Godišnja potrošačka inflacija u Kanadi usporila je na 4,3% u ožujku, nakon što je u siječnju zabilježila porast od 5,2% na godišnjoj razini. Međutim, u travnju je porasla na 4,4%, prema najnovijim podacima kanadske statistike.

Unatoč tome, brojke i dalje pokazuju značajno usporavanje u odnosu na godišnji rast od 8,1% u lipnju 2022., koji je bio najviši u posljednjih 39 godina.

Banka Kanade primijetila je da je godišnji rast inflacije od 4,4% u travnju bio prvi porast u 10 mjeseci, "pri čemu su cijene različitih dobara i usluga bile više od očekivanog".

"Inflacija cijena roba je porasla, unatoč nižim troškovima energije. Inflacija cijena usluga ostala je visoka, što odražava snažnu potražnju i ograničeno tržište rada", dodaje se.

Središnja banka izvijestila je da i dalje očekuje smanjenje potrošačke inflacije na oko 3% tijekom ovog ljeta, jer se očekuje smanjenje cijena energije i izostanak prošlogodišnjeg značajnog rasta cijena.

Ipak, raste zabrinutost da bi potrošačka inflacija mogla ostati iznad cilja banke od 2%, s obzirom na to da se tromjesečne mjere temeljne inflacije kreću između 3,5% i 4% već nekoliko mjeseci, a postoji i višak potrošačke potražnje.