Svijet

Biden potpisao zakon o gornjoj granici duga, izbjegnuta potencijalna kriza neplaćanja duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

'Upravo sam potpisao zakon o dvostranačkom sporazumu o proračunu koji sprječava prvi propust u povijesti, a istovremeno smanjuje deficit', kaže Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je potpisao zakon o gornjoj granici duga, čiji je cilj spriječiti potencijalnu krizu neplaćanja duga.

"Upravo sam potpisao dvostranački sporazum o proračunu koji sprječava prvi bankrot u povijesti, a istovremeno smanjuje deficit, štiti socijalno osiguranje, Medicare i Medicaid i ispunjava naše zastrašujuće obveze prema našim veteranima", rekao je Biden na Twitteru.

Odluka o povećanju ograničenja duga osigurava da savezna vlada izbjegne rizik nedostatka gotovine i suočavanje s ozbiljnim posljedicama neispunjenja svojih obveza.

Bez akcije Kongresa da poveća ili obustavi ograničenje duga do sljedećeg tjedna, Ministarstvo financija moglo bi se suočiti s nedostatkom resursa, što bi otežalo ili nemoguće ispuniti svoje financijske obveze.

Međutim, pregovori krajem svibnja doveli su do sporazuma o ograničenju duga, što je kulminiralo predstavljanjem Zakona o financijskoj odgovornosti Kongresu.

Prijedlog zakona dobio je veliku podršku u Zastupničkom domu, s 314 prema 117 glasova.

Senat je glasovao 63-36 za odobravanje zakona.

Nacrtom zakona obustavlja se ograničenje od 31,4 trilijuna dolara na ograničenje zaduživanja savezne vlade do siječnja 2025. – posebice nakon sljedećih američkih predsjedničkih i kongresnih izbora.

Ograničenje duga dosegnuto je u siječnju, nakon čega je Ministarstvo financija poduzelo korake kako bi osiguralo da SAD nastavi plaćati svoje račune, ali sljedeći tjedan ti su računovodstveni trikovi trebali ponestati.