Bitcoin doseže novu devetomjesečnu najvišu razinu zbog bankovne krize u SAD-u

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Bitcoin je 17. ožujka dosegnuo nove devetomjesečne najviše razine jer su najnoviji događaji u rastućoj bankovnoj krizi Sjedinjenih Država potaknuli kripto tržišta. Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je BTC/USD dosegnuo 27.025 USD na Bitstampu prije konsolidacije.

U vrijeme pisanja, par je zaokružio 26.500 dolara uz stalnu volatilnost nakon otvaranja Wall Streeta. Katalizator za novi rast došao je u obliku podataka o bilanci Federalnih rezervi preko noći, što pokazuje da je gotovo 300 milijardi dolara ubrizgano u gospodarstvo kao dio odgovora na bankarsku krizu.

Događaj je učinkovito poništio mjesece uklanjanja likvidnosti pod Fedovim kvantitativnim stezanjem (QT), a komentatori su brzo nazvali ponovnim pokretanjem suprotnog fenomena - kvantitativnog popuštanja (QE).

Trgovac, analitičar i voditelj podcasta Scott Melker, poznat kao "Vuk sa svih ulica", komentirao je ovaj događaj: “Reći će vam da nije QE, ali brojke ne lažu. Otprilike polovica smanjenja od godine kvantitativnog pooštravanja izbrisana je u tjedan dana.”

Bitcoin je tako slijedio snažan učinak američkih dionica dan ranije. Za tržišne komentatore, postojalo je uvjerenje da bi se uzlazni trend mogao nastaviti unatoč tome što su dionice proizvele bočno djelovanje tog dana.