Market Pulse

Bitcoin raste iznad 45.000 USD, "kitovi" gomilaju imovinu uoči rasta

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijena bitcoina je porasla iznad 45.000 USD po prvi put od siječnja! Veliki investitori akumuliraju BTC, a zabrinutost oko regionalnih banaka pomaže rastu.

Cijena bitcoina je u petak porasla iznad 45.000 USD po prvi put od 11. siječnja, potaknuta akumulacijom od strane velikih investitora i zabrinutošću oko američkih regionalnih banaka.

Vodeća kriptovaluta zabilježila je dnevni rast od gotovo 3% na 45.391,18 USD, prema Coin Metricsu, povukavši sa sobom i dionice kompanija vezanih za kriptovalute. Ether je ostao nepromijenjen.

Potez bitcoina dolazi nakon što su dionice New York Community Bancorpa u četvrtak zabilježile pad. Zabrinutost oko američkih regionalnih banaka traje od prošlogodišnje regionalne bankarske krize, kada su se ulagači okrenuli kriptovalutama kao sigurnoj luci u nepovoljnim vremenima.

Trgovci ističu da su "kitovi", veliki investitori u kriptovalute, u posljednja dva tjedna značajno povećali svoje uloge u bitcoinu. To se događa u kontekstu pada cijene kriptovalute u prosincu i siječnju.

"Izgleda da se veliki ulagači - kitovi, institucije i drugi - gomilaju imovinom uoči, što mnogi vjeruju, snažnog ciklusa rasta do kraja godine", rekao je Bartosz Lipiński, izvršni direktor platforme za kripto trgovanje Cube.Exchange. "Dovoljno je samo pogledati broj bitcoin novčanika koji drže više od 1000 BTC-a, koji je značajno porastao u posljednja dva tjedna i sada uključuje dodatnih 73 sudionika."

Prosječni dnevni obujam trgovanja bitcoinom pao je za 29,6% u posljednja dva tjedna u usporedbi s tjednom prije, dok se obujam trgovanja etherom smanjio za 40%, prema JPMorganu.

U sektoru kriptovaluta, dionice Coinbasea skočile su oko 9%, dok je bitcoin proxy Microstrategy porastao 11%. U rudarskoj grupi, CleanSpark i Riot Platforms napredovale su oko 9%, svaka, dok je Marathon Digital porastao 13%, a Iris Energy 19%.

Cijena bitcoina je i dalje daleko od rekordnog vrha od 69.000 USD koji je dosegnut u studenom 2021. godine, ali rast u posljednje vrijeme ulijeva optimizam ulagačima da bi se trend mogao okrenuti.