U fokusu

Charlie Mungerova skraćena kontrolna lista: Ključne smjernice za uspješno ulaganje

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Charlie Munger je jedan od najpriznatijih svjetskih investitora i dugogodišnji partner Warrena Buffetta u investicijskoj tvrtki Berkshire Hathaway.

Charlie Munger je jedan od najpriznatijih svjetskih investitora i dugogodišnji partner Warrena Buffetta u investicijskoj tvrtki Berkshire Hathaway.

Njegova mudrost i filozofija ulaganja postale su inspiracija mnogima u financijskom svijetu. Mungerova cjelovita kontrolna lista, koju je objavljena u knjizi "Poor Charlie's Almanack", obuhvaća širok spektar tema i pristupa ulaganju. Međutim, kako bi se pojednostavilo praćenje i primjena ovih načela, predstavljamo vam Mungerovu skraćenu kontrolnu listu.

Evo nekoliko ključnih smjernica iz Mungerove skraćene kontrolne liste:

Mjerite rizik: Sve procjene ulaganja trebaju započeti mjerenjem rizika, posebno reputacijskog. To podrazumijeva uključivanje odgovarajuće margine sigurnosti, izbjegavanje trajnog gubitka kapitala i inzistiranje na pravilnom nadoknađivanju preuzetog rizika.

Budite neovisni: Samo u bajkama se caru kaže da je gol. Zapamtite da to što se drugi slažu ili ne slažu s vama ne znači da ste u pravu ili krivu - jedino što je važno je ispravnost vaše analize.

Pripremite se unaprijed: Jedini način za pobijediti je raditi, raditi, raditi i nadati se da ćete dobiti nekoliko uvida. Ako želite postati pametni, pitanje koje morate neprestano postavljati je "zašto, zašto, zašto?"

Imajte intelektualnu skromnost: Priznavanje onoga što ne znate je zora mudrosti. Držite se dobro definiranog kruga kompetencija i prepoznajte i pomirite proturječne dokaze.

Analizirajte rigorozno: Koristite efikasnu kontrolnu listu kako biste minimizirali pogreške i propuste. Odredite vrijednost odvojeno od cijene; napredak odvojeno od aktivnosti; bogatstvo odvojeno od veličine. Razmišljajte unaprijed i unatrag - uvijek invertirajte, tj. okrenite stvari naopako i promatrajte ih iz drugačijeg kuta.

Mudro rasporedite imovinu: Pravilno raspodjeljivanje kapitala je najvažniji zadatak investitora. Trebali biste zapamtiti da su dobre ideje rijetke - kada su izgledi u vašu korist, uložite snažno. Istovremeno, nemojte se "zaljubiti" u ulaganje, već budite spremni preispitati i promijeniti svoje stavove ako se okolnosti promijene. Bitno je izbjegavati prekomjerno trgovanje i nepotrebne troškove transakcija.

Kroz ove ključne smjernice, Mungerova filozofija ulaganja pruža praktične smjernice koje mogu pomoći ulagačima u donošenju informiranih i promišljenih investicijskih odluka. Slijedeći Mungerovu skraćenu kontrolnu listu, možete razviti jasniju i discipliniraniju strategiju ulaganja koja će vam pomoći postići uspjeh na tržištu.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća