Market Pulse

Cijene nafte padaju dok američki Fed najavljuje nova povećanja stopa

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte pale su više od 1% u četvrtak zbog zabrinutosti oko potražnje jer je američka središnja banka (Fed) zadržala svoju ključnu kamatnu stopu stabilnom i predviđa manje smanjenja sljedeće godine.

Cijene nafte pale su više od 1% u četvrtak zbog zabrinutosti oko potražnje jer je američka središnja banka (Fed) zadržala svoju ključnu kamatnu stopu stabilnom i predviđa manje smanjenja sljedeće godine.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 92,36 dolara po barelu, što je gubitak od 1,25% u odnosu na cijenu zatvaranja od 93,53 dolara po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u srijedu.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 88,50 dolara po barelu, što je pad od 1,29% u odnosu na kraj prethodne sesije od 89,66 dolara po barelu.

Obje su referentne vrijednosti zabilježile najstrmiji pad u mjesecu, dosegnuvši najvišu razinu u 10 mjeseci zbog zabrinutosti oko opskrbe nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produljile ograničenja do kraja godine.

U srijedu su cijene pale jer su ulagači profitirali na visokim razinama cijena prije objave američkog Feda, što je bilo u skladu s tržišnim očekivanjima.

Federalne rezerve zadržale su svoju referentnu kamatnu stopu u srijedu, ali su nagovijestile da je vjerojatno još jedno povećanje ove godine zbog stalno visoke inflacije i snažnog gospodarstva.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell rekao je da će se središnja banka "pažljivo" kretati u određivanju opsega pooštravanja monetarne politike na temelju budućih makroekonomskih podataka.

Odluka Feda zasjenila je pad zaliha sirove nafte u SAD-u koji je potisnuo zabrinutost ulagača u potražnji.

Prema podacima koje je u srijedu objavila Uprava za energetske informacije (EIA), komercijalne zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za oko 2,1 milijun barela u usporedbi s očekivanjima Američkog instituta za naftu o padu od oko 5,2 milijuna barela.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća