Market Pulse

Cijene nafte padaju zbog straha od recesije izazvanih slabim američkim ekonomskim podacima

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Američki privatni sektor je u ožujku otvorio 145.000 radnih mjesta, što je mnogo manje od očekivanog povećanja za 200.000 radnih mjesta.

Cijene nafte pale su u četvrtak nakon što su slabi ekonomski podaci u SAD-u potaknuli strahovanja od recesije.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se po cijeni od 84,61 USD po barelu u 10.08 ujutro po lokalnom vremenu, što je pad od 0,45% u odnosu na cijenu zatvaranja od 84,99 USD po barelu u prethodnoj sesiji trgovanja.

U isto vrijeme, američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po 80,22 USD po barelu, što je pad od 0,48% nakon što je prethodna sesija zatvorena na 80,61 USD po barelu.

Razočaravajuće brojke o privatnim poslovima u SAD-u nagovijestile su moguću recesiju koja bi smanjila potražnju za naftom u zemlji koja je najveća potrošnja nafte na svijetu.

Američki privatni sektor je u ožujku otvorio 145.000 radnih mjesta, što je znatno manje od očekivanog povećanja od 200.000.

Gospodarska aktivnost u uslužnom sektoru SAD-a porasla je u ožujku treći mjesec zaredom, ali je stopa rasta usporena. Neproizvodni indeks menadžera nabave (PMI) iznosio je 51,2%, što je 3,9 postotnih bodova niže od očitanja u veljači od 55,1%.

U međuvremenu, pad američkih zaliha sirove nafte spriječio je daljnji pad cijena.

Američke komercijalne zalihe sirove nafte smanjile su se za 3,7 milijuna barela na 470 milijuna barela tijekom tjedna koji je završio 31. ožujka, prema podacima koje je u srijedu navečer objavila Uprava za energetske informacije (EIA).

Zalihe su pale u odnosu na tržišna očekivanja smanjenja od 1,8 milijuna barela.