Market Pulse

Cijene nafte padaju s rastom dolara i neizvjesnošću oko američkog duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte pale su u četvrtak kao rezultat jake američke valute koja odvraća uvoznike sirove nafte s američkim indeksom i scenarija gornje granice duga SAD-a.

Cijene nafte pale su u četvrtak kao rezultat jake američke valute koja odvraća uvoznike sirove nafte s američkim indeksom i scenarija gornje granice duga SAD-a.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 78,09 USD po barelu u 09.20 ujutro po lokalnom vremenu (06.20 GMT), što je pad od 0,34% u odnosu na cijenu zatvaranja od 78,36 USD po barelu u prethodnoj sesiji trgovanja.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 73,95 dolara po barelu, što je pad od 0,52% u odnosu na kraj prethodne sesije od 74,34 dolara po barelu.

Indeks američkog dolara, koji mjeri vrijednost američkog dolara u odnosu na košaricu valuta, uključujući japanski jen, britansku funtu, kanadski dolar, švedsku krunu i švicarski franak, porastao je 0,17% na 103,972 rano u srijedu.

Ako se vrijednost američkog dolara poveća, sirova nafta s indeksom dolara postaje skuplja za kupce koji drže druge valute.

Međutim, stalna zabrinutost oko krize ograničenja duga u SAD-u vrši pritisak na pad cijena nafte. Početkom godine SAD je dostigao gornju granicu duga, što je dovelo do krize ograničenja duga.

Dana 1. svibnja, ministrica financija Janet Yellen upozorila je da bi privremene mjere poduzete u borbi protiv učinaka krize mogle biti nedostatne.

Rastuća potražnja za naftom ograničava pad cijena

U međuvremenu, pad cijena nafte bio je ograničen zbog podataka koji otkrivaju veliku potražnju u SAD-u.

Komercijalne zalihe sirove nafte u SAD-u smanjile su se za 12,5 milijuna barela na 455,2 milijuna barela tijekom tjedna koji je završio 19. svibnja, u odnosu na očekivanja Američkog instituta za naftu o padu od 6,7 milijuna barela.

Pad zaliha nafte signalizira porast potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte, podupirući porast cijena.

Očekivanja ulagača o povećanju potražnje za naftom i smanjenju opskrbe od strane OPEC+ grupe također su pogurala cijene. Grupa OPEC+ odlučila je smanjiti 1,2 milijuna barela dnevno od početka svibnja.

Analitičari očekuju manjak opskrbe naftom u lipnju ako se u potpunosti provedu smanjenja proizvodnje OPEC+ i potražnja poraste tijekom ljetne sezone.