Market Pulse

Cijene nafte pale zbog zabrinutosti oko potražnje u SAD-u

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Trgovci oprezni oko pregovora o gornjoj granici duga SAD-a

Cijene nafte pale su u četvrtak jer su ekonomski podaci povećali zabrinutost oko potražnje za naftom u najvećem svjetskom potrošaču nafte, SAD-u.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 76,69 USD po barelu u 09.54 ujutro po lokalnom vremenu (06:54 GMT), što je pad od 0,35% u odnosu na cijenu zatvaranja od 76,96 USD po barelu u prethodnoj sesiji trgovanja.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 72,56 dolara po barelu, što je pad od 0,37% u odnosu na kraj prethodne sesije od 72,83 dolara po barelu.

Podaci Uprave za energetske informacije (EIA) objavljeni kasno u srijedu pokazali su skok od 5 milijuna barela u zalihama sirove nafte, što je izazvalo zabrinutost oko potražnje i snizilo cijene.

Razgovori o podizanju gornje granice američkog duga također su izvršili pritisak na cijene.

Nastavljaju se pregovori američkog predsjednika Joea Bidena i republikanskih čelnika o podizanju gornje granice duga.

Biden je u srijedu rekao da je "uvjeren" da će njegov tim i čelnici Kongresa postići dogovor kako bi se osiguralo da zemlja ne plati svoj državni dug.

SAD je 1. lipnja suočen s krajnjim rokom za podizanje gornje granice duga – iznosa koji zemlja zakonski smije posuditi – ili će se suočiti s bankrotom koji bi potresao globalno gospodarstvo.

Ako se ne postigne dogovor, SAD bi 1. lipnja mogao platiti svoj dug od 31 bilijun dolara, što bi izazvalo strahove od recesije s ozbiljnim implikacijama u cijelom svijetu.

Biden namjerava održati konferenciju za novinare o pregovorima u nedjelju.