Market Pulse

Cijene nafte pokazuju ograničeni porast usred zabrinutosti za globalno gospodarstvo i pad potražnje za benzinom

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte su pokazale blagi porast u četvrtak uslijed rastuće zabrinutosti zbog usporavanja globalnog gospodarstva i pada potražnje za benzinom u SAD-u.

Cijene nafte su pokazale blagi porast u četvrtak uslijed rastuće zabrinutosti zbog usporavanja globalnog gospodarstva i pada potražnje za benzinom u SAD-u.

Međunarodna referentna nafta Brent je trgovala po cijeni od 77,04 USD po barelu u 9:51 ujutro lokalnog vremena (06:51 GMT), što predstavlja rast od 0,12% u odnosu na prethodnu završnu cijenu od 76,95 USD po barelu u petak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) se u isto vrijeme trgovala po cijeni od 72,64 USD po barelu, što je porast od 0,15% u odnosu na prethodno zatvaranje od 72,53 USD po barelu.

Prema podacima objavljenim u srijedu navečer od strane Uprave za energetske informacije (EIA), komercijalne zalihe sirove nafte u SAD-u su se smanjile za 500.000 barela na 459,2 milijuna barela tijekom tjedna koji je završio 2. lipnja. Iako je taj pad manji od očekivanog smanjenja od strane Američkog instituta za naftu od 1,7 milijuna barela, ipak ukazuje na oporavak potražnje.

Međutim, zalihe benzina u SAD-u su porasle za oko 2,7 milijuna barela na 218,8 milijuna barela tijekom istog tjedna, što signalizira smanjenje potražnje pred ljetnu sezonu putovanja. To bi moglo dovesti do daljnjeg usporavanja gospodarstva.

Rast zaliha benzina i podaci koji podržavaju očekivanja usporavanja globalnog gospodarstva su pritisnuli cijene nafte.

U Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, izvoz i uvoz su pali u svibnju, što ukazuje na krhkost gospodarskog oporavka. Prema podacima Glavne carinske uprave, izvoz je smanjen za 7,5% na 283,5 milijardi dolara u svibnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, dok je uvoz smanjen za 4,5% na 217,7 milijardi dolara.

Nesigurnost vezana uz monetarnu politiku globalnih središnjih banaka također smanjuje sklonost preuzimanju tržišnog rizika i vrši pritisak na cijene.