Market Pulse

Cijene nafte rastu nakon odluke SAD-a o povećanju limita duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Predsjednik Joe Biden poziva Senat da usvoji prijedlog zakona što je prije moguće kako bi ga mogao potpisati i pretvoriti u zakon

Cijene nafte porasle su u četvrtak nakon što su SAD usvojile zakon kojim se predviđa ukidanje gornje granice američkog duga i ograničavanje državne potrošnje u nastojanju da se smanji federalni deficit.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se po cijeni od 73,34 dolara po barelu u 09.52 ujutro po lokalnom vremenu (06:52 GMT), što je rast od 1,02% u odnosu na cijenu zatvaranja od 72,60 dolara po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u petak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 68,75 USD po barelu, što je 0,97% više u odnosu na 68,09 USD po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a donio je u srijedu zakon kojim se želi spriječiti katastrofalna neplaćanje državnog duga. Zakon, kojim se obustavlja gornja granica od 31,4 trilijuna dolara na ograničenje zaduživanja savezne vlade do siječnja 2025., treba usvojiti Senat.

Predsjednik Joe Biden pozvao je Senat da usvoji prijedlog zakona što je prije moguće kako bi ga on mogao potpisati.

Ograničenje duga dosegnuto je u siječnju, ali je Ministarstvo financija poduzelo korake kako bi osiguralo da SAD nastavi plaćati svoje račune.

U međuvremenu, Američki institut za naftu objavio je očekivanje povećanja zaliha nafte u SAD-u za 5,20 milijuna barela.

Tržišta sada čekaju službene podatke američke Uprave za energetske informacije koji će biti objavljeni kasnije tijekom dana.

Uoči sastanka OPEC-a 4. lipnja, kada će proizvođači odabrati svoj plan proizvodnje, ulagači i trgovci obraćaju veliku pozornost i oprez.

Iako su Saudijska Arabija i Rusija, dvije druge članice OPEC+, dale proturječne signale o tome hoće li grupa povećati ograničenja proizvodnje, analitičari ne predviđaju promjenu strategije proizvodnje tijekom sastanka.