Market Pulse

Cijene nafte rastu zbog pozitivne kineske potražnje

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte porasle su u petak s pozitivnim izgledima za potražnju za naftom u Kini, drugom najvećem potrošaču nafte u svijetu.

Cijene nafte porasle su u petak s pozitivnim izgledima za potražnju za naftom u Kini, drugom najvećem potrošaču nafte u svijetu.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 94,22 dolara po barelu, što je rast od 0,55% u odnosu na cijenu zatvaranja od 93,70 dolara po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u četvrtak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 90,70 USD po barelu, što je 0,60% više u odnosu na 90,16 USD po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Obje referentne vrijednosti i dalje su na najvišoj razini od studenog 2022. Podaci koji ukazuju na povećanje potražnje i potrošnje nafte u Kini uz podršku gospodarskog oporavka pogurali su cijene u petak naviše.

Bolji od očekivanih ekonomski podaci u Kini i izvješća o rekordnoj potrošnji nafte poduprli su mišljenje da će potražnja nastaviti rasti u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

Operacije rafinerija nafte u zemlji dosegle su rekordnu razinu u kolovozu na 64,69 milijuna tona, što je 19,6% više nego godinu dana ranije, prema podacima koje je Nacionalni ured objavio ranije u petak.

Tržište očekuje smanjenje globalne ponude do kraja godine, potpomognuto smanjenjem proizvodnje iz Saudijske Arabije i Rusije, dvaju najvećih svjetskih proizvođača nafte.

Deficit u ravnoteži globalne potražnje i ponude povećat će se, a cijene će dodatno porasti u zadnjem kvartalu godine jer Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju smanjivati ​​svoju proizvodnju, objavila je Međunarodna agencija za energiju u svom mjesečnom izvješću objavljenom ranije ovog tjedna.