Market Pulse

Cijene nafte rastu s odobrenjem gornje granice američkog duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Rast cijena ublažen nesigurnošću na tržištu uoči ministarskog sastanka OPEC+ u nedjelju na kojem stručnjaci predviđaju da će skupina zadržati sljedeću razinu proizvodnje nepromijenjenom

Cijene nafte porasle su u petak jer su ulagači očekivali podizanje limita gornje granice američkog duga, unatoč neizvjesnosti na tržištu uoči dugo očekivanog sastanka OPEC+, za koji se očekuje da će donijeti nepromijenjenu proizvodnu politiku.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 75,08 USD po barelu u 09.33 ujutro po lokalnom vremenu (0633 GMT), što je porast od 1,07% u odnosu na cijenu zatvaranja od 74,28 USD po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u petak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 70,82 USD po barelu, što je 1,02% više u odnosu na 70,10 USD po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Obje su referentne vrijednosti na putu da smanje svoje marginalne tjedne gubitke nakon što su ulagači tijekom cijelog tjedna cijenili odluku o gornjoj granici duga SAD-a da se odredi maksimalni iznos nepodmirenog saveznog duga koji može napraviti američka vlada.

Sprječavajući katastrofalno neplaćanje nacionalnog duga prije isteka roka 5. lipnja, Senat SAD-a usvojio je zakon o suspenziji gornje granice duga kasno u četvrtak.

To se dogodilo nakon što je američki Institut za upravljanje opskrbom (ISM) objavio ISM indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI), koji je ukazao na smanjenje proizvodnog sektora u zemlji u svibnju sedmi mjesec zaredom, ograničavajući uzlaznu putanju cijena sirove nafte.

Još jedan vjetar koji je ograničio rast cijena bio je manje od očekivanog porast američkih komercijalnih zaliha sirove nafte, koje su porasle za oko 4,5 milijuna barela na 459,7 milijuna barela, u odnosu na prognozu Američkog instituta za naftu o skoku od 5,2 milijuna barela.

Pozitivno raspoloženje potražnje na tržištu poduprto je izvješćima da se proizvodna aktivnost u Kini u svibnju oporavila po prvi put u tri mjeseca.

Caixin kineski indeks menadžera nabave (PMI) za opću proizvodnju porastao je na 50,9 u svibnju sa 49,5 u travnju, zahvaljujući snažnom i brzom rastu proizvodnje u svibnju.

S porastom iznad neutralne razine od 50, rezultat je označio prvo poboljšanje ukupnih uvjeta u proizvodnom sektoru od veljače.

U fokusu sastanak OPEC+

Dok tržišta očekuju nedjeljni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, poznatih kao OPEC+, stručnjaci kažu da će skupina najvjerojatnije zadržati svoju razinu proizvodnje nepromijenjenom.

Rystad Energy je u četvrtak rekao da bi grupa od 23 člana mogla odlučiti zadržati trenutnu proizvodnu politiku, navodeći stroge tržišne uvjete za koje se očekuje da će dovesti do viših cijena nafte u drugoj polovici godine.

Sastanak će biti prvi ministarski sastanak skupine nakon što su neke zemlje OPEC+ u travnju odlučile smanjiti proizvodnju za 1,6 milijuna barela dnevno (bpd) povrh postojećih rezova od 2 milijuna bpd na snazi od listopada prošle godine.

Ne isključujući "daljnja smanjenja proizvodnje", Jorge Leon, viši potpredsjednik za istraživanje tržišta nafte u Rystad Energyju, predvidio je da bi se grupa mogla zadržati na trenutnim razinama proizvodnje, uzimajući pristup "pričekaj i vidi".