Market Pulse

Cijene nafte u padu: Deeskalacija na Bliskom istoku i slab dolar pokreću korekciju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte su u ponedjeljak pale zbog deeskalacije napetosti na Bliskom istoku i slabijeg američkog dolara. Izrael je objavio da je "zaključio" svoje napade na Gazu, što je ublažilo zabrinutost za opskrbu naftom. Slabiji dolar potaknuo je trgovinu naftom i ograničio daljnje gubitke cijene.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak zbog deeskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon što je Izrael rekao da je "zaključio" svoje napade na Gazu, dok je slabiji američki dolar potaknuo trgovinu naftom i ograničio daljnje gubitke cijene.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 81,85 dolara po barelu, što je pad od 0,41% u odnosu na cijenu zatvaranja od 82,19 dolara po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u petak.

Američka referentna vrijednost, West Texas Intermediate (WTI), trgovala se u isto vrijeme po 76,52 dolara po barelu, što je pad od 0,41% u odnosu na petak na zatvaranju od 76,84 dolara po barelu.

Tržišta nafte započela su tjedan u opadajućem raspoloženju zbog izvješća da je Izrael izveo "niz udara" na južni pojas Gaze koji su sada "završeni", priopćila je izraelska vojska ranije u ponedjeljak.

Ipak, rizici za brodove koji putuju kroz Crveno more ostaju visoki, a to pridonosi povećanju cijena nafte. Organizacija Huti u Jemenu u subotu je zaprijetila da će proširiti svoje aktivnosti protiv Izraela u slučaju da Izrael eskalira sukob u Rafi, na jugu Pojasa Gaze.

SAD je u međuvremenu izveo "samoobrambene napade" protiv ciljeva Houthia u Jemenu u subotu, objavilo je u nedjelju Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM).

Daljnjim povećanjem cijena, američki je dolar oslabio, čineći sirovu naftu indeksiranu prema dolarima jeftinijom za druge trgovce koji drže valutu.

Ulagači čekaju objavu podataka o inflaciji u SAD-u koji bi trebali biti objavljeni u utorak, podatke o američkim zalihama koje je predviđao Američki institut za naftu kasno u utorak, te stvarne podatke Uprave za energetske informacije SAD-a u srijedu.