Market Pulse

Cijene nafte vraćaju se na najvišu stazu u 10 mjeseci zbog straha od ponude

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte su se oporavile u četvrtak jer je zabrinutost oko smanjenja opskrbe naftom dobila maha zbog povećane potražnje uzrokovane porastom zaliha sirove nafte u SAD-u.

Cijene nafte su se oporavile u četvrtak jer je zabrinutost oko smanjenja opskrbe naftom dobila maha zbog povećane potražnje uzrokovane porastom zaliha sirove nafte u SAD-u.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 92,48 dolara po barelu, što je rast od 0,65% u odnosu na cijenu zatvaranja od 91,88 dolara po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u srijedu.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 89,14 dolara po barelu, što je 0,70% više u odnosu na 88,52 dolara po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Ulagači su u srijedu iščekivali mjesečne podatke o inflaciji u SAD-u i zalihama sirove nafte kako bi stekli dojam o potražnji u zemlji koja je najveći svjetski potrošač sirove nafte.

Podaci Ureda za statistiku rada otkrili su da je godišnja stopa inflacije u SAD-u dosegla 3,7% u kolovozu, bilježeći rast drugi mjesec zaredom.

Cijene hrane u kolovozu su na godišnjoj razini porasle za 4,3 posto, dok su energenti zabilježili pad od 3,6 posto, pokazuju službeni podaci.

Prema analitičarima, medvjeđi podaci, s inflacijom iznad očekivanja, mogli bi utrti put novom povećanju kamatnih stopa na sastancima Fed-a u studenom ili prosincu.

Izgledi potražnje postali su još dvosmisleniji jer je Uprava za energetske informacije (EIA) izvijestila da su američke komercijalne zalihe sirove nafte prošlog tjedna porasle za 4 milijuna barela, premašivši prognozu Američkog instituta za naftu od 1,2 milijuna barela.

Zalihe benzina također su porasle za 5,6 milijuna barela na 220,3 milijuna barela u istom razdoblju.

Unatoč tome, cijene sirove nafte vratile su se na najvišu razinu u 10 mjeseci jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog smanjenja globalnih zaliha nafte, osobito nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) upozorila na očekivani pad globalnih zaliha nafte.

Agencija je rekla da će se globalne zalihe nafte vjerojatno smanjiti kao rezultat odluke Saudijske Arabije da produži svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 1 milijun barela po danu (bpd) do kraja ove godine, stvarajući pritisak na cijene nafte.