EU

Clearstream osniva luksemburšku banku za globalne institucionalne ulagače u fondove

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Tvrtka za namiru i skrbništvo Clearstream, u vlasništvu Grupacije Deutsche Börse, nedavno je objavila stvaranje nove banke Clearstream Fund Centre.

Tvrtka za namiru i skrbništvo Clearstream, u vlasništvu Grupacije Deutsche Börse, nedavno je objavila stvaranje nove banke Clearstream Fund Centre.

Ovaj novi institut osmišljen je kako bi pružao usluge ulagačima u institucionalne fondove te s licencom za komercijalno bankarstvo u Luksemburgu. Očekuje se da će Clearstream Fund Centre biti važan kamen temeljac odjela Fund Services unutar Deutsche Boerse i Clearstreams, koji nudi usluge za fondova, distribuciju i upravljanje podacima.

Nova banka Clearstream Fund Centre služit će poslovanju za fondova Vestima, koji nudi pristup više od 230.000 fondova na više od 50 tržišta. Novi institut reguliran je Mifid direktivom o financijskom tržištu i podržavat će klijente u ispunjavanju regulatornih zahtjeva za fondove. Philippe Seyll, voditelj Clearstream Fund Centre, naglasio je da je misija Clearstreama podržati upravitelje imovinom i banke s najboljim uslugama izvršenja u klasi, učinkovitim upravljanjem distribucijom, najsuvremenijom tehnologijom i podatkovnim rješenjima.

Clearstream je već aktivan u fondovima kroz tri kanala. Prvo, putem platforme Vestima koja nudi izvršenje naloga, nagodbu i skrbništvo. Centar za fondove, pak, djeluje kao platforma za prodaju fondova, a nastao je kupnjom platforme Swisscanto 2018. i akvizicijom većinskog udjela u platformi Swiss UBS 2020. Osim toga, pružatelj podataka o fondovima Kneip nudi rješenja za upravljanje podacima o fondovima i izvješćivanje, a Deutsche Börse preuzela je Kneip u proljeće 2022. godine. Sve ove akvizicije dio su kontinuirane ekspanzije i širenja angažmana tvrtke Clearstream na tržištu, čime se dodatno zaokružuje ponuda usluga u fondovskom poslovanju.