Svijet

Coinbase i Binance suočeni s optužbama SEC-a zbog kršenja zakona o vrijednosnim papirima

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) objavila je u utorak da je podigla optužbe protiv Coinbasea zbog navodnog kršenja zakona o burzi i vrijednosnim papirima u SAD-u.

Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) objavila je u utorak da je podigla optužbe protiv Coinbasea zbog navodnog kršenja zakona o burzi i vrijednosnim papirima u SAD-u.

Prema izjavi SEC-a, Coinbase je optužen da je upravljao svojom platformom za trgovanje kripto imovinom kao neregistriranom nacionalnom burzom vrijednosnih papira, brokerom i klirinškom agencijom.

Također se tvrdi da Coinbase nije registrirao ponudu i prodaju svog programa za ulaganje kao uslugu kripto imovine.

Gary Gensler, predsjednik SEC-a, izjavio je da Coinbase, iako podliježe zakonima o vrijednosnim papirima, nezakonito kombinira funkcije razmjene, brokera-dilera i klirinške kuće, dok bi te funkcije trebale biti odvojene.

Dodao je da Coinbase nikada nije registrirao svoj program staking-as-a-service kako je propisano zakonima o vrijednosnim papirima, što je rezultiralo nedostatkom transparentnosti i zaštite za ulagače.

Staking je mehanizam na tržištu kriptovaluta u kojem korisnici zaključavaju određenu količinu kripto sredstava na određeno vrijeme kako bi podržali rad blockchaina i zaradili više kripto sredstava. Ovaj mehanizam, poznat kao dokaz udjela, koristi se na mnogim lancima blokova kriptovaluta.

Ova objava SEC-a dolazi nakon što je SEC podigao tužbe protiv najveće svjetske platforme za kripto trgovanje, Binancea, i njenog osnivača i izvršnog direktora Changpeng Zhaoa, zbog navodnih kršenja američkih zakona o vrijednosnim papirima.

Nadzornik tržišta podnio je ukupno 13 tužbi protiv različitih kompanija povezanih s Binanceom i Changpeng Zhaoa. Tužbe uključuju optužbe za rad neregistriranih burzi, brokerskih dilera i klirinških agencija, kao i lažno predstavljanje kontrola trgovanja i nadzora na platformi Binance.US te neregistrirane ponude i prodaju vrijednosnih papira.