EU

Credit Suisse je zabilježio odljev imovine od 68 milijardi dolara u prvom kvartalu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Švicarski zajmodavac bilježi 52,8 milijardi dolara neto odljeva u upravljanju imovinom

Credit Suisse je u ponedjeljak izvijestio o neto odljevu imovine od 61,2 milijarde franaka (68,6 milijardi dolara) u prvom kvartalu.

Švicarski je zajmodavac zabilježio jednokratni neto prihod od 12,43 milijarde švicarskih franaka u razdoblju od siječnja do ožujka, odražavajući otpis 15 milijardi franaka AT1 obveznica od strane švicarskog regulatora u svjetlu planiranog spajanja, stoji u priopćenju Credit Suisse.

Nakon što je njen glavni investitor, Saudijska nacionalna banka, rekla da nije u mogućnosti pružiti veću financijsku pomoć, i unatoč tome što je banka uzela kredit od 50 milijardi švicarskih franaka (54,4 milijarde dolara) od Švicarske nacionalne banke, štediše su brzo povukle svoj novac - što je dovelo do kolaps banke.

Njegov rival, UBS, postigao je 19. ožujka dogovor o kupnji Credit Suisse za 3 milijarde švicarskih franaka uz potporu vlade.

Credit Suisse zabilježio je prilagođeni gubitak prije oporezivanja od 1,3 milijarde franaka tijekom tromjesečnog razdoblja do ožujka.

"Credit Suisse je doživio značajne neto odljeve imovine, posebno u drugoj polovici ožujka 2023. Ti su odljevi umjereni, ali se još nisu preokrenuli do 24. travnja 2023.", stoji u priopćenju.

Odljevi depozita predstavljali su 57% neto odljeva imovine iz jedinice za upravljanje imovinom i Švicarske banke u prvom tromjesečju.

Credit Suisse je zabilježio 47,1 milijardu franaka neto odljeva u upravljanju imovinom, a naknada za umanjenje goodwill-a od 1,3 milijarde franaka uglavnom se odnosi na tu jedinicu.