EU

Credit Suisse u problemima: Hoće li biti preuzet ili nacionaliziran?

Fondovi.hr
Fondovi.hr

UBS, jedna od najvećih švicarskih banaka, navodno je ponudio do milijarde dolara za preuzimanje Credit Suissea, najveće švicarske banke nakon UBS-a. Prema Financial Timesu, švicarska vlada planira izmijeniti zakone kako bi zaobišla glasanje dioničara o ugovoru.

UBS, jedna od najvećih švicarskih banaka, navodno je ponudio do milijarde dolara za preuzimanje Credit Suissea, najveće švicarske banke nakon UBS-a. Prema Financial Timesu, švicarska vlada planira izmijeniti zakone kako bi zaobišla glasanje dioničara o ugovoru.

Predloženi ugovor o potpunom preuzimanju između dviju najvećih švicarskih banaka trebao bi biti potpisan u nedjelju navečer, navodi se u članku, te dodaje da će cijena iznositi samo djelić vrijednosti Credit Suissea procijenjene u petak.

Credit Suisse navodno odbija ponudu, tvrdeći da je preniska i da bi naštetila dioničarima i zaposlenicima, rekli su Bloombergu ljudi koji poznaju stvar.

Švicarske vlasti također razmatraju potpunu ili djelomičnu nacionalizaciju banke kao alternativu preuzimanju UBS-a, navodi se u nedjeljnom izvješću Bloomberga.

Credit Suisse je već se borio s nizom gubitaka i skandala, a prošlog je tjedna raspoloženje ponovno poljuljano kolapsom Silicon Valley Bank i zatvaranjem Signature Bank u SAD-u, što je dovelo do pada dionica.

Opseg i potencijalni utjecaj Credit Suisse na globalno gospodarstvo puno je veći od američkih banaka. Bilanca stanja švicarske banke dvostruko je veća od bilance Lehman Brothersa kada je propala, s oko 530 milijardi švicarskih franaka na kraju 2022. godine. Također je daleko više globalno međusobno povezana, s više međunarodnih podružnica - što uredno upravljanje situacijom Credit Suissea čini još škakljivijim pitanjem za švicarsku vladu i međunarodne financijske sustave.

Švicarska razmatra punu ili djelomičnu nacionalizaciju Credit Suissea

S druge strane i Švicarska vlada razmatra mogućnost potpune ili djelomične nacionalizacije Credit Suissea kao posljednju opciju u slučaju da konkurentna banka UBS ne uspije preuzeti ovaj švicarski bankarski div. UBS je ponudio oko milijardu eura za preuzimanje Credit Suissea, što upućuje na to da je ova banka u ozbiljnim problemima i potencijalno bezvrijedna.

Predstavnici Credit Suissea tvrde da je ponuda nedovoljna i da će štetiti dioničarima i zaposlenicima koji imaju udio u banci, ali nemaju mnogo prostora za pregovore jer su druge opcije još bolnije. Ova situacija stavlja Credit Suisse pred teški izbor.

Ako se banka proda po niskoj cijeni i bez sudjelovanja dioničara, mogu očekivati njihove tužbe. S druge strane, ako se preuzimanje ne dogodi prije otvaranja tržišta u ponedjeljak, moglo bi doći do još lošijih posljedica.

Švicarske vlasti su stoga spremne razmotriti nacionalizaciju kao alternativno rješenje u ovom scenariju. Ova situacija je od velikog interesa za financijsku zajednicu i otvara mnoga pitanja o budućnosti Credit Suissea i općenito bankarskog sektora u Švicarskoj.