Svijet

Depoziti u američkim bankama smanjeni su za 472 milijarde dolara u prvom tromjesečju, što je najveći pad u gotovo 40 godina

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Ukupni depoziti u američkim bankama pali su za 472,1 milijardu dolara u prvom tromjesečju, što je najveći pad u gotovo 40 godina, navodi se u izvješću Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) u srijedu.

Ukupni depoziti u američkim bankama pali su za 472,1 milijardu dolara u prvom tromjesečju, što je najveći pad u gotovo 40 godina, navodi se u izvješću Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC) u srijedu.

Iznos predstavlja pad ukupnih depozita od 2,5 posto u usporedbi s četvrtim tromjesečjem i najveće je smanjenje od početka prikupljanja podataka 1984. godine.

To je također označilo četvrto uzastopno tromjesečje da je bankarska industrija prijavila niže razine ukupnih depozita, rekao je FDIC.

Smanjenje procijenjenih neosiguranih depozita, koji su smanjeni za 663,3 milijarde USD ili 8,3%, bio je glavni pokretač tromjesečnog pada, dodaje se.

S druge strane, procijenjeni osigurani depoziti porasli su u prvom tromjesečju za 255,1 milijardu dolara ili 2,5%.

Izvješće dolazi nakon što je nedavna bankarska kriza u SAD-u dovela do iznenadnog kolapsa triju banaka u najvećem svjetskom gospodarstvu: Silicon Valley Bank i Signature Bank u ožujku, a nakon njih First Republic Bank 1. svibnja.

FDIC je priopćio da se broj banaka na njegovoj "Popisu problematičnih banaka" - uključujući banke s financijskim, operativnim ili upravljačkim slabostima - povećao za četiri u odnosu na prethodni kvartal na 43 u razdoblju od siječnja do ožujka, dok je njihova ukupna imovina porasla za 10,5 milijardi dolara na 58 milijardi dolara.

FDIC-ovo izvješće uključuje 4672 komercijalne banke i štedne institucije osigurane od strane agencije.