Tema

Deset najuspješnijih upravitelja hedge fondova:. Tko je zaradio najviše u 2022. godini?

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Što se tiče većine investitora, protekla burzovna godina bila je sve samo ne uzbudljiva za hedge fondove. Ali to se ne mora nužno odnositi na elitu industrije, kao što pokazuje trenutni poredak.

Što se tiče većine investitora, protekla burzovna godina bila je sve samo ne uzbudljiva za hedge fondove. Ali to se ne mora nužno odnositi na elitu industrije, kao što pokazuje trenutni poredak.

Hedge fondovi su jedna od najprivlačnijih i najkontroverznijih vrsta investicijskih fondova koji su danas dostupni. Ovi fondovi upravljaju novcem od investitora i primarno su usmjereni na postizanje visokih prinosa uz minimalne rizike. Oni su posebno popularni među bogatim pojedincima i institucionalnim investitorima, poput mirovinskih fondova i zaklada.

Povijest hedge fondova seže u davnu prošlost, a naziv potječe od prakse hedginga, što znači zaštitu od rizika. Ova praksa datira još iz 1940-ih godina, kada su prvi hedge fondovi osnovani u SAD-u. Međutim, pojam "hedge fond" postao je uobičajen tek u 1980-ima, kada su se ovi fondovi počeli razvijati u modernom smislu.

Danas se hedge fondovi smatraju jednom od najprofitabilnijih vrsta investicijskih fondova, ali također su i jedni od najrizičnijih. Njihov pristup upravljanju novcem može biti vrlo agresivan, a cilj je postizanje visokih prinosa, čak i ako to znači preuzimanje velikih rizika. Stoga, ovi fondovi često privlače kritike zbog svoje netransparentnosti i nedostatka regulative, ali istodobno su i pokretači inovativnih investicijskih strategija.

10. mjesto: Said Nazem Haidar

Investicijsko društvo: Haidar Capital Management
Zarada 2022.: 875 milijuna dolara

Said Nazem Haidar je osnivač i izvršni direktor Haidar Capital Management, privatne investicijske tvrtke sa sjedištem u Teksasu. Rođen u Libanonu, Haidar je odrastao u Teksasu i diplomirao na Sveučilištu u Teksasu, a zatim stekao magisterij iz poslovne administracije na Harvardu.

Haidar je poznat po svom iskustvu u alternativnim investicijama, posebno u trgovanju na burzi i arbitraži. Karijeru je započeo kao trgovac na burzi, a kasnije je radio kao direktor za trgovanje na burzi u Goldman Sachs i kao partner u hedge fondu S.A.C. Capital.

Godine 2010. osnovao je Haidar Capital Management s ciljem pružanja sofisticiranih i prilagođenih rješenja za upravljanje bogatstvom svojim klijentima. Tvrtka se fokusira na alternativne investicije, uključujući hedge fondove i privatni kapital.

9. mjesto: David Shaw

Investicijsko društvo: DE Shaw Group
Zarada 2022.: 900 milijuna dolara

Shaw je rođen 29. ožujka 1951. godine u Los Angelesu, a odrastao je u Kaliforniji. Diplomirao je matematiku na UCLA-u, a potom je stekao doktorat iz računalnih znanosti na Stanfordu. Nakon završetka studija, radio je kao profesor na sveučilištima Carnegie Mellon i Columbia.

1988 godine Shaw je osnovao DE Shaw Group s ciljem primjene matematičkih i računalnih modela za ulaganje na financijskim tržištima. Danas DE Shaw ima preko 1.500 zaposlenika i upravlja sredstvima u vrijednosti od preko 80 milijardi dolara.

Shaw je poznat po tome što je jedan od pionira u primjeni kvantitativne analize i umjetne inteligencije u ulaganjima na financijskim tržištima. Njegov pristup temelji se na matematičkoj i računalnoj analizi ogromnih količina podataka kako bi se identificirale profitabilne investicijske prilike.

8. mjesto: Ray Dalio

Investicijsko društvo: Bridgewater Associates
Zarada 2022.: 901 milijuna dolara

Ray Dalio je osnivač i trenutni direktor Bridgewater Associates, jednog od najvećih hedge fondova na svijetu. Rođen u New Yorku 1949. godine, Dalio je diplomirao na Long Island University prije nego što je počeo raditi u brokerskim kućama kao trgovac na burzi. Nakon nekoliko godina iskustva u industriji, odlučio je pokrenuti svoj vlastiti hedge fond, Bridgewater Associates, 1975. godine.

Bridgewater Associates poznat je po svojoj jedinstvenoj filozofiji investiranja, koja se temelji na "principima" koje je Dalio razvio tijekom svoje karijere. Ti principi, koji su dokumentirani u knjizi "Principles: Life and Work", uključuju načela kao što su "raditi s istinom", "otvorenost i iskrenost", "prilagodba promjenama", i "učenje iz grešaka".

Dalio je također poznat po svojoj ekonomskoj analizi i predviđanjima. 2007. godine, predvidio je financijsku krizu koja će se dogoditi godinu kasnije, a njegovo predviđanje bilo je točno. Također je predvidio globalnu ekonomsku krizu koja je počela 2020. godine, uzrokovana pandemijom COVID-19.

Dalio je bio uspješan u poslu i stekao je golemo bogatstvo. Prema Forbesu, njegovo neto bogatstvo procjenjuje se na preko 17 milijardi dolara, što ga čini jednim od najbogatijih ljudi na svijetu. Međutim, Dalio je poznat po svojoj filantropiji i često donira novac u dobrotvorne svrhe. 2011. godine, on i njegova supruga Barbara osnovali su zakladu "Dalio Foundation" koja podržava obrazovanje, zdravstvo i druge inicijative u zajednici.

Uz to, Dalio se također bavi pisanjem i edukacijom. Osim knjige "Principles: Life and Work", napisao je i "Big Debt Crises", knjigu o financijskim krizama kroz povijest. Također je osnovao Bridgewater Associates Institute for Applied Research na sveučilištu Yale, čiji je cilj promovirati interdisciplinarnu znanost i istraživanje.

Dalio je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih osoba u financijskoj industriji. Njegov rad i filozofija investiranja privlače pažnju investitora širom svijeta, a njegova filantropska djela čine ga primjerom uspješnog poslovnog lidera koji koristi svoju moć i utjecaj za dobrobit društva.

7. mjesto: John Overdeck

Investicijsko društvo: Two Sigma Investments
Zarada 2022.: 1 milijarda

John Overdeck je jedan od suosnivača i suizvršnih direktora u tvrtki Two Sigma Investments, koja je jedna od najvećih svjetskih hedge fondova. Rođen je 1970. godine u New Jerseyu, a diplomirao je matematiku na sveučilištu Stanford. Prije osnivanja Two Sigma Investments, radio je kao matematičar u tvrtki DE Shaw.

Two Sigma Investments osnovana je 2001. godine, a John Overdeck je zajedno s Davidom Siegelom i Markom Pickardom bio jedan od osnivača. Tvrtka je specijalizirana za kvantitativno trgovanje i koristi velike količine podataka i napredne matematičke modele kako bi identificirala tržišne trendove i prilike za profit.

Uz svoj rad u Two Sigma Investments, John Overdeck je poznat i po svom filantropskom radu. On i njegova supruga Laura osnovali su Overdeck Family Foundation, koja se bavi podržavanjem obrazovnih programa za djecu. Također je član upravnog odbora sveučilišta Princeton i pridruženi profesor matematike na sveučilištu Rutgers.

6. mjesto: David Siegel

Investicijsko društvo: Two Sigma Investments
Zarada 2022.: 1 milijarda

David Siegel je jedan od suosnivača i suizvršnih direktora kompanije Two Sigma Investments, jedne od najvećih kvantitativnih investicijskih firmi na svijetu. Kompanija se fokusira na primjenu tehnologije i umjetne inteligencije u investicijskom procesu.

Siegel je diplomirao na Sveučilištu Harvard i stekao diplomu doktora znanosti na Sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT). Nakon završetka studija, Siegel je započeo svoju karijeru u financijskoj industriji, gdje je radio kao kvantitativni analitičar i programer u nekoliko investicijskih firmi.

Godine 2001. Siegel je zajedno s kolegom Johnom Overdeckom osnovao Two Sigma Investments, gdje su primijenili svoje znanje iz područja računalne znanosti i matematike u investicijske strategije. Firma je brzo postala jedna od najuspješnijih kvantitativnih investicijskih firmi na svijetu, a Siegel je bio ključni faktor u tom uspjehu.

Siegel je poznat po svojoj predanosti razvoju novih tehnologija i primjeni umjetne inteligencije u investicijskom procesu. Njegova vizija je da bi, uz korištenje tehnologije, investicijski proces mogao postati efikasniji i pristupačniji većem broju ljudi.

Uz posao u Two Sigma Investments, Siegel je i član odbora MIT-ja i aktivno sudjeluje u razvoju novih tehnologija u investicijskoj industriji. Njegov rad i inovativni pristup investicijskom procesu svrstavaju ga među najutjecajnije osobe u financijskoj industriji.

5. mjesto: James Simons

Investicijsko društvo: Renaissance Technologies
Zarada 2022.: 1,1 milijarda dolara

James Simons je jedan od najuspješnijih hedge fond menadžera u svijetu i osnivač tvrtke Renaissance Technologies. Rođen u SAD-u 1938. godine, Simons je stekao doktorat iz matematike na Sveučilištu u Kaliforniji, a nakon toga je radio kao profesor matematike na Sveučilištu u Harvardu i Sveučilištu Stony Brook.

U kasnim 1970-ima, Simons se okrenuo ka financijama i započeo raditi na Wall Streetu kao matematičar za Caxton Associates, nakon čega je osnovao tvrtku Monemetrics koja je koristila matematičke modele za predviđanje kretanja tržišta. Godine 1982. osnovao je Renaissance Technologies i počeo koristiti matematičke modele za donošenje investicijskih odluka.

Simons je poznat po tome što je razvio matematički pristup za trgovinu na financijskim tržištima, koji je postao poznat kao kvantitativno ulaganje. Koristeći sofisticirane matematičke modele i algoritme, Simons i njegov tim su uspjeli izbjegavati ljudske pogreške i postići izvrsne rezultate.

Prema Forbesu, Simons je trenutno najbogatiji hedge fond menadžer na svijetu s neto vrijednošću od preko 23 milijarde dolara. Renaissance Technologies upravlja sa preko 100 milijardi dolara, a Simons je poznat kao filantrop koji je donirao znatne iznose novca za istraživanje matematike i znanosti.

U zaključku, James Simons je matematičar koji je promijenio način na koji se investira na financijskim tržištima, a njegova tvrtka Renaissance Technologies je postigla izvanredan uspjeh.

4. mjesto: David Tepper

Investicijsko društvo: Appaloosa Management
Zarada 2022.: 1,2 milijarde dolara

David Tepper je jedan od najuspješnijih menadžera hedge fondova u posljednjih nekoliko desetljeća. Rođen u Pittsburghu, Pennsylvania, Tepper je diplomirao na Sveučilištu Carnegie Mellon, nakon čega je započeo karijeru u financijama.

Nakon što je radio u različitim tvrtkama za upravljanje imovinom, uključujući Goldman Sachs i Appaloosa Management, osnovao je vlastiti hedge fond Appaloosa Management 1993. godine. Od tada je tvrtka postala jedna od najuspješnijih u industriji, s povratom od gotovo 30% godišnje tijekom prethodnih 27 godina.

Tepper je poznat po svom stilu ulaganja u vrijednosne papire koji se temelji na istraživanju temeljnih čimbenika poslovanja. Također je poznat po svom agresivnom ulaganju u propale tvrtke tijekom financijske krize 2008. godine, uključujući ulaganje u Bank of America i Citigroup.

Tepperova filantropska djelatnost je također dobro poznata. Kroz svoju zakladu, The David Tepper Charitable Foundation, on je donirao stotine milijuna dolara u svrhu obrazovanja i zdravstvene skrbi, posebno u rodnom Pittsburghu.

3. mjesto: Steven Cohen

Investicijsko društvo: Point72 Asset Management
Zarada 2022.: 1,9 milijardi dolara

Steven Cohen je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih hedge fond menadžera u svijetu. On je osnivač Point72 Asset Managementa, jednog od najvećih hedge fondova na svijetu s više od 22 milijarde dolara pod upravljanjem.

Cohen je rođen u New Yorku 1956. godine i studirao je na Wharton Schoolu Sveučilišta u Pennsylvaniji. Nakon završetka studija, počeo je raditi na burzi kao broker, ali je ubrzo otkrio da je njegova prava strast trgovanje.

U kasnim 80-ima, Cohen je osnovao S.A.C. Capital Advisors, koji se razvio u jedan od najuspješnijih hedge fondova u povijesti. Fond je poznat po svojoj izuzetnoj performansi, ali i kontroverzama koje su ga okruživale.

Godine 2013. Cohen je priznao krivnju za neadekvatno nadziranje trgovine u S.A.C. Capital Advisorsu i platio kaznu od 1,8 milijardi dolara. Kao rezultat toga, fond je zatvoren, a Cohen je zabranjeno da upravlja novcem drugih ljudi.

Ipak, to ga nije zaustavilo. Godine 2014. osnovao je Point72 Asset Management, koji je počeo kao obiteljski ured, ali je brzo narastao u jedan od najvećih hedge fondova na svijetu.

Cohen je poznat kao izuzetno sposoban trgovac, s posebnim naglaskom na kratkoročno trgovanje. Njegov stil trgovanja je bio predmet mnogih članaka i knjiga, a mnogi drugi hedge fond menadžeri pokušali su kopirati njegov pristup.

Uz to, Cohen je poznat i po svojim filantropskim djelatnostima. Osnovala je Cohen Veterans Network, neprofitnu organizaciju koja pruža besplatne mentalno-zdravstvene usluge američkim veteranima i njihovim obiteljima.

U 2021. godini, Point72 Asset Management ostvario je značajan rast, a Cohen je postao jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, s neto vrijednošću od preko 14 milijardi dolara.

2. mjesto: Israel “Izzy” Englander

Investicijsko društvo: Millennium Management
Zarada 2022.: 3,2 milijarde dolara

Israel "Izzy" Englander je suosnivač i izvršni direktor globalne hedge fond tvrtke Millennium Management, koja ima sjedište u New Yorku. Englanderova karijera počela je u izraelskoj mornarici, gdje je radio kao brodski inženjer. Nakon toga, preselio se u Sjedinjene Američke Države i započeo karijeru na Wall Streetu.

Englander je počeo raditi u financijskoj industriji kao trgovac na burzi u Merrill Lynchu, prije nego što je prešao u Drexel Burnham Lambert 1985. godine. Nakon što je Drexel propao, Englander je 1990. godine osnovao Millennium Management s nekoliko drugih bivših Drexelovih trgovaca.

Od tada je Millennium Management postao jedna od najuspješnijih hedge fondova u industriji, s preko 47 milijardi dolara u imovini pod upravljanjem (na kraju 2021. godine). Tvrtka posluje u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i Aziji, a zapošljava oko 2.800 ljudi.

Izzy Englander je poznat kao netipični menadžer hedge fonda, s naglaskom na dugoročnom investiranju i izbjegavanju visokog rizika. Tijekom svoje karijere, Englander je razvio sustav upravljanja rizicima koji je osigurao da Millennium Management preživi mnoge krize na tržištu.

1. mjesto: Kenneth Griffin

Investicijsko društvo: Citadel
Zarada 2022.: 4,1 milijarda dolara

Kenneth Griffin jedan je od najuspješnijih hedge fond menadžera u svijetu, osnivač i izvršni direktor Citadel LLC, jedne od najvećih alternativnih investicijskih tvrtki u svijetu. Griffin se rodio u Floridi 1968. godine, a od djetinjstva je pokazivao interes za financije. Sa samo 19 godina počeo je trgovati na burzi, a kasnije je diplomirao na Harvardu.

Nakon studija, Griffin je osnovao Citadel 1990. godine sa samo nekoliko milijuna dolara vlastitog kapitala. Tvrtka je počela kao malo poduzeće, ali se brzo razvila u jednu od najuspješnijih alternativnih investicijskih tvrtki. Danas Citadel ima preko 1.400 zaposlenika i upravlja imovinom u vrijednosti od preko 35 milijardi dolara.

Griffin se smatra jednim od najboljih hedge fond menadžera u povijesti, a njegov uspjeh temelji se na sposobnosti da prepozna prilike i prilagodi se promjenama tržišta. Uvijek je fokusiran na izgradnju snažne i prilagodljive tvrtke koja je sposobna postići vrhunske rezultate u svim uvjetima tržišta.