U fokusu

Dividenda nije presudna: Ključevi uspjeha pri odabiru dionica

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Napokon je došlo vrijeme koje mnogi ulagači s nestrpljenjem iščekuju. Temperature polako, ali sigurno rastu, dani postaju duži, a u zraku se osjeća miris novih početaka. Proljeće je također posebno vrijeme za ulagače u dionice, jer sezona dividendi tradicionalno.

Napokon je došlo vrijeme koje mnogi ulagači s nestrpljenjem iščekuju. Temperature polako, ali sigurno rastu, dani postaju duži, a u zraku se osjeća miris novih početaka. Proljeće je također posebno vrijeme za ulagače u dionice, jer sezona dividendi tradicionalno.

Tijekom tog razdoblja, većina kompanija održava svoju glavnu skupštinu i isplaćuje dividende svojim dioničarima. Naime, važno je shvatiti da dividenda sama po sebi nije ključni faktor za uspjeh ulaganja.

Dividenda nije kamata

Često se čuje da je dividenda nova kamata, ali ulagači bi trebali biti svjesni da dividenda nije isto što i kamata. Dividenda nije dodatni prihod koji raste sam od sebe, već dolazi iz smanjenja likvidnosti tvrtke koja je izdala dionicu. Kada se dividenda isplati, cijena dionice automatski se smanjuje za isti iznos. Time se smanjuje vrijednost tvrtke i vrijednost na burzi. Ukupni povrat na dionicu ostaje isti, bez obzira na isplatu dividende. Ovu činjenicu su već 1961. godine potvrdili američki nobelovci Franco Modigliani i Merton Miller s "Teorijom nevažnosti dividende". Dividenda se može usporediti s principom "lijevi džep, desni džep".

Dividenda kao kriterij odabira?

Za mnoge privatne ulagače, dividendni prinos dionice postaje odlučujući kriterij pri odabiru ulaganja. Strategije posebne dividende postale su popularne, a mnogi preferiraju fondove ili ETF-ove s dividendama. Međutim, treba biti oprezan s previše fokusiranja na dividendni prinos kao jedini kriterij odabira. Dividendni prinos rijetko je dovoljan sam za sebe, a dividenda nije zamjena za sigurnu kamatnu stopu. Važno je razumjeti neke ključne razlike u ulaganju.

Dividende nisu kratkoročno rješenje

Najvažnija razlika između dividendi i kamata je u vremenskom horizontu. Dividenda nije kratkoročno rješenje. Dok se kamate mogu ostvariti ulaganjem na samo jednu godinu i osigurati prinos, ulaganje u dionice s dividendama obično nije tako jednostavno. Vrijednost dionica može jako oscilirati, posebno kratkoročno. "Prinos od dividende" je vrijednost koja se mijenja svakodnevno na temelju omjera dividende i trenutne cijene dionice. Dionice s dividendama trebale bi se smatrati zamjenom za kamate samo za ulagače s srednjoročnim i dugoročnim orijentacijama.

Distribucije nisu zajamčene

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je da dividende nisu zajamčene. Iako mnoge tvrtke nastoje održati dosljednost u isplati dividendi, ne postoji jamstvo za svaku dionicu. Pogotovo u kriznim vremenima, čak i pouzdane tvrtke mogu smanjiti ili čak ukinuti isplatu dividendi.

Pazite na zamke

Ulagači bi trebali biti oprezni da ne precijene dividende prilikom odabira dionica. Fokusiranje samo na dividendni prinos može dovesti do zamke. Prijavljeni dividendni prinos obično se odnosi na posljednju isplaćenu dividendu u odnosu na trenutnu cijenu dionice. Iako je prijavljeni dividendni prinos možda visok, to ne mora nužno odražavati stvarnu ekonomsku situaciju tvrtke. Ponekad previsoki dividendni prinos može biti znak upozorenja. Dionice s iznimno visokim dividendnim prinosom mogu biti predstava i nije uvijek održiv izvor prihoda.

Važan je omjer isplate

Umjesto da se fokusirate samo na iznos dividendi, ulagači bi trebali obratiti pažnju na omjer isplate. Omjer isplate izračunava se kao postotak zarade po dionici koji se isplaćuje dionicama. Viši omjer isplate znači da tvrtka isplaćuje veći postotak zarade dioničarima, dok nizak omjer isplate znači da tvrtka zadržava veći dio profita za budući rast. Visoki omjer isplate, posebno iznad 100 posto, može ukazivati da dividenda možda nije održiva.

Poslovni modeli su ključni

U konačnici, ulagači bi trebali shvatiti da su stabilne isplate dividendi rezultat uspješnih poslovnih modela tvrtki. Pravilan odabir dionica s dividendama može donijeti stabilan prihod, ali ulagači koji ne trebaju trenutačne prihode od dividendi mogu ih ponovno uložiti kako bi ostvarili dugoročni rast. Važno je cijeniti dugoročni rast cijene dionica.

U zaključku, iako sezona dividendi donosi radost mnogim ulagačima, važno je razumjeti pravu prirodu dividendi i njihovu ulogu u ulaganju u dionice. Dividende nisu kamate i ne donose dodatni prihod, već predstavljaju isplatu dijela zarade tvrtke dionicama. Ulagači bi trebali razmotriti dividendni prinos, omjer isplate i poslovne modele tvrtki prije donošenja odluke o ulaganju. Pametno upravljanje portfeljem i pravilan odabir dionica mogu dovesti do stabilnih prihoda od dividendi i dugoročnog rasta.