Hrvatska

Dokapitalizacija HEP-a sutra na Vladi

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", za sutrašnju sjednicu Vlade najavio odluku o dokapitalizaciji Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", za sutrašnju sjednicu Vlade najavio odluku o dokapitalizaciji Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Sutra na sjednici Vlade ide odluka o dokapitalizaciji tako što će se dati dioničarski zajam HEP-u i to najprije zajam od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna, rekao je Plenković.

Vlada na taj način, dodao je, poručuje da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatizirana.

Što se tiče poreznih rasterećenja, ustvrdio je da je vlada u dosadašnjim koracima porezne reforme rasteretila građane i gospodarstvo za 10 milijardi kuna, a da je tijekom krize zbog covida i rata u Ukrajini smanjena stopa PDV-a na brojne proizvode koji su potrošačima bitni.

Kada je riječ o registru kućanstava, ocijenio je da je to dobra inicijativa koja daje dobar uvid u realno stanje prihoda i imovinu. Kaže i da se trenutno ne razmatra uvođenje poreza na imovinu.

Najavio je da će Vlada i dalje pomagati građanima i gospodarstvu kod cijena plina i struje podsjetio da mjere za plin traju godinu dana, mjere za struju do 30. rujna, a nakon toga će se procijeniti situacija.

Kada je riječ o cijenama u trgovinama, smatra da jer vlada učinila sve što je mogla te upitao ima li prostora u lancu proizvođača i trgovina da se nešto učini u smislu društvene odgovornosti "da ne gledaju samo na vlastitu dobit".

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća