Market Pulse

Dow je zaključio na najvišoj razini od veljače, S&P bilježi najveći dnevni porast ovog mjeseca

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Ulagače je danas obradovalo drugo hladnije izvješće o inflaciji jer Indeks proizvođačkih cijena (PPI) u ožujku pokazao pad veleprodajnih cijena od -0,5% u odnosu na +0,1% očekivanih i +2,7% na godišnjoj razini.

Ulagače je danas obradovalo drugo hladnije izvješće o inflaciji jer Indeks proizvođačkih cijena (PPI) u ožujku pokazao pad veleprodajnih cijena od -0,5% u odnosu na +0,1% očekivanih i +2,7% na godišnjoj razini.

Osnovni CPI smanjio se za -0,1% naspram +0,3% procijenjenih i usporio na +3,6% na godišnjoj razini s +4,5% u prethodnom mjesecu.

Glavni dionički indeksi porasli su na temelju podataka koji su signalizirali da će Federalne rezerve vjerojatno zaustaviti svoj ciklus pooštravanja nakon sastanka FOMC-a u svibnju.

Predvođen velikim tehnološkim kompanijama pod akronimom FAANG-a, NASDAQ je poveo indekse prema gore sa svim sektorima osim komunalnih usluga (XLU) i REIT-a (XLRE) koji su zaključili zeleno. Veliki pomaci u dionicama Apple Co (AAPL), Microsoft (MSFT), Netflix (NFLX), Meta Platforms (META) i Amazon (AMZN) gurnuli su diskrecijski potrošački sektor (XLY), komunikacije (XLC) i tehnologiju (XLK) sektore na vrh.

Dionice banaka čije bi poslovne rezultate za 1. tromjesečje se objavljuju danas, također su trgovale u porastu jačajući financijski (XLF) sektor.

Glavni indeksi su se postojano penjali na više prema zatvaranju trgovinskog dana, završavajući odmah ispod najviših vrijednosti dana. DJIA je dobio 383,19 bodova (+1,14%) zatvorivši se na 34029,69 sa samo dvije crvene komponente. S&P 500 je porastao za 54,27 bodova (+1,33%) i smjestio se na 4146,22, dok je NASDAQ skočio za 236,93 boda (+1,99%) na 12166,27.

Širina je bila bikovska s rastućim izdanjima koja su nadmašila izdanja u padu 2,5:1 na NYSE i 2,5:1 na NASDAQ-u. Povećanje volumena iznosilo je 72% na NYSE i 72% na NASDAQ-u. VIX je pao za 1,29 (-6,76%) i zatvorio na 17,80, što je najniža cijena ove godine. Cijene sirove nafte pale su 0,94 (-1,13%) zbog zabrinutosti oko potražnje, a svibanjski ugovor je zatvoren na 82,32 dolara po barelu. Cijene zlata skočile su na novi maksimum dodavši 29,80 (+1,47%) i završile na 2054,70 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio sesiju na 30.300 dolara.

Za razliku od jučerašnjeg dana, glavni prosjeci zadržali su se na svojim dobicima i zatvorili se blizu najviših vrijednosti dana nakon što su osjetili da bi Fed mogao završiti s podizanjem stopa. Unatoč rastućim strahovima od recesije, čini se da se ulagači i trgovci nadaju da će usporavanje biti blago jer je VIX pao na najnižu razinu u godini i najnižu brojku od siječnja 2022. Ulagači će i dalje biti na oprezu jer počinju sutra s objavama rezultata velikih banaka tzv. Money Center Banks koje će vjerojatno nadmašiti snižene procjene što bi moglo potaknuti rast dionice pred vikend.

Objave o zaradi koje treba pratiti u petak uključuju: UnitedHealth Group (UNH), JP Morgan Chase (JPM), Wells Fargo & Co (WFC), Citigroup (C), BlackRock Inc (BLK) i PNC Financial Services Group (PNC).

Tržišni ekonomski kalendar za petak: Maloprodaja, uvozne i izvozne cijene, industrijska proizvodnja, poslovne zalihe i raspoloženje potrošača.