Hrvatska

Energia Naturalis (ENNA) najavljuje IPO i ulaganje vrijedno milijardu eura za razvoj održivih poslovnih modela

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Energia Naturalis (ENNA) je objavila da su započeli proces pripreme za inicijalnu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO), kao i višemilijunsku investiciju.

Energia Naturalis (ENNA) je objavila da su započeli proces pripreme za inicijalnu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO), kao i višemilijunsku investiciju.

Proces izlaska na tržište kapitala očekuje se da će trajati pet godina, a razmatra se uključivanje Zagrebačke burze, što bi bio značajan doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala, navodi se u priopćenju tvrtke.

U priopćenju se ističe da ovaj korak nastavlja proces promjene korporativne strukture i diverzifikacije poslovanja koje ENNA Grupa provodi posljednjih šest godina. Tijekom tog razdoblja, tvrtka je ulagala u nove poslovne segmente i jačala dijelove tvrtke koji su u potpunosti usklađeni s ciljevima Europske unije u postizanju niskougljičnog okruženja.

Fokus tvrtke ENNA ostaje isključivo na poslovnim segmentima koji uključuju obnovljive izvore energije, transport i logistiku, te hranu. U budućnosti, planira se još snažnije usredotočiti na vrijednosti energetske neovisnosti, održivosti i samodostatnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

Tijekom 2022. godine, ENNA Grupa je započela novo strateško razdoblje obilježeno snažnim ciklusom investicija. Tvrtka razvija značajne projekte u segmentu obnovljivih izvora energije, prije svega solara i geotermalnih izvora energije. Nastavljaju se i investicije u razvoj transporta i logistike kroz željeznički teretni prijevoz i luke, s posebnim naglaskom na strateški važan projekt Rijeka Gateway koji teži postati novi srednjoeuropski logistički centar i najvažnija kontejnerska luka na Jadranu.

Rijeka Gateway je zajednički projekt ENNA Logice i APMT-a, tvrtke u sastavu Maersk grupe, s jakim multiplikativnim učincima na budući rast hrvatskog BDP-a. Sam ulaganje vrijedno je 480 milijuna eura, a očekuje se da će novi terminal u luci Rijeka donijeti više od milijun novih kontejnerskih jedinica, što će imati izravne pozitivne učinke na proračun Republike Hrvatske kroz prihode od carina.

U priopćenju se također spominje napredak koji je postigla tvrtka ENNA Opskrba u posljednje dvije godine kao jedan od najznačajnijih trgovaca zelenom električnom energijom. Tvrtka planira daljnji razvoj u tom smjeru, uključujući ambiciozne projekte koji će donijeti uslugu upravljanja energijom i uspostaviti nova značajna partnerstva s renomiranim globalnim kompanijama.

U sektoru hrane, ENNA Fruit ima cilj potaknuti povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje osiguravajući otkup i plasman proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Tvrtka planira ojačati podršku domaćim proizvođačima voća i povrća te postići održivost kroz povećanje proizvodnje i kvalitete u sektoru voća i povrća u Hrvatskoj. Ovo će biti prvi put da će hrvatski proizvođači hrane dobiti strukturiran kanal za izvoz domaće hrane na strana tržišta.

Kao dio ovog procesa, Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD), dosadašnja perjanica ENNA Grupe s podružnicama u nekoliko europskih zemalja, više neće biti dio Energia Naturalis.

PPD trenutno posluje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj, pri čemu 70% svojih prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Odluka o odvajanju PPD-a od ENNA Grupe omogućit će održiv rast i širenje poslovanja PPD-a na postojećim i novim europskim tržištima.

Sjedište tvrtke ostaje u Vukovaru i sada će biti izravno u vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca pod nazivom Blue Horizon, također sa sjedištem u Vukovaru.

"Na temelju nove strukture, tijekom procesa izlaska na burzu, ENNA Grupa očekuje značajan interes tržišta kapitala koje se potpuno okreće financiranju održivih poslovnih modela i zelenih projekata", istaknuto je u priopćenju tvrtke.

Ovim potezom, ENNA ima cilj dodatno ojačati svoju poziciju kao lidera u području obnovljive energije, transporta i logistike te prehrambenog sektora, istovremeno pridonoseći razvoju hrvatskog tržišta kapitala i tranziciji prema niskougljičnom okruženju u skladu s ciljevima Europske unije.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća