Svijet

Engleski nogometni klub Everton pristao je na preuzimanje od strane američke investicijske tvrtke

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Engleski prvoligaš Everton dogovorio je preuzimanje s američkom investicijskom tvrtkom 777 Partners, objavio je u petak nogometni klub sa sjedištem u Liverpoolu.

Engleski prvoligaš Everton dogovorio je preuzimanje s američkom investicijskom tvrtkom 777 Partners, objavio je u petak nogometni klub sa sjedištem u Liverpoolu.

"777 Partners je potpisao ugovor s Farhadom Moshirijem o preuzimanju njegovog punog udjela u nogometnom klubu Everton, što čini 94,1 posto dionica kluba", stoji u priopćenju Evertona.

Moshiri, britansko-iranski biznismen, počeo je ulagati u Everton 2016.

"Kao rezultat ovog sporazuma, imamo iskusnog i dobro povezanog investitora u nogometne klubove koji će pomoći da se maksimiziraju komercijalne mogućnosti, a osigurali smo i cjelokupno financiranje našeg novog stadiona, što će biti ključni element budućeg uspjeha. Evertona", rekao je Moshiri.

"Danas je važan sljedeći korak u uspješnom razvoju Evertona i veselim se što ću pomno pratiti kako naš klub postaje sve jači", dodao je.

Everton je rekao da se očekuje da će preuzimanje kluba biti finalizirano do kraja 2023., te da "ostaje podložno regulatornom odobrenju" od nekoliko institucija uključujući Premier ligu, nogometni savez i tijelo za financijsko ponašanje.

Everton je loše započeo Premier ligu 2023.-24. jer Toffeesi imaju jedan bod u četiri utakmice da budu u zoni ispadanja.

"Uistinu smo poniženi mogućnošću da postanemo dio obitelji Everton kao skrbnici Kluba i smatramo privilegijom što možemo graditi na njegovom ponosnom naslijeđu i vrijednostima", Josh Wander, osnivač i izvršni partner 777 Partnersa, rekao je.

"Predani smo dugoročnom partnerstvu s lokalnom zajednicom, radeći na važnim projektima kao što je razvoj Bramley-Moore Docka kao stadiona svjetske klase, omogućujući još tisućama Evertonaca da posjećuju naše domaće utakmice i doprinesu gospodarskom razvoju i kulturna regeneracija Merseysidea", dodao je Wander.

Everton gradi novi stadion na Bramley-Moore Docku, koji se zove Everton Stadium jer će klub zamijeniti Goodison Park, koji je otvoren 1892. godine.

Stadion Evertona trebao bi biti otvoren u sezoni 2024-25, klub je ranije rekao.

777 Partners sa sjedištem u Miamiju čine talijanski klub Genoa, brazilski Vasco da Gama, njemačka Hertha Berlin, belgijski Standard Liege, španjolski klub Sevilla i australski Melbourne Victory.