Svijet

Erdogan izabrao Hafize Gaye Erkan za šeficu središnje banke

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Bankarica Hafize Gaye Erkan imenovana je za nasljednicu Sahapa Kavcioglua na poziciji guvernera Središnje banke Turske, objavljeno je u petak.

Bankarica Hafize Gaye Erkan imenovana je za nasljednicu Sahapa Kavcioglua na poziciji guvernera Središnje banke Turske, objavljeno je u petak.

Erkan ima 41 godinu i diplomirala je industrijsko inženjerstvo na Sveučilištu u Istanbulu. Nakon toga je stekla doktorat iz područja operacijskog istraživanja i financijskog inženjeringa na Sveučilištu Princeton.

Također je prošla dva programa iz područja menadžmenta na Harvard Business School i liderstva na Sveučilištu Stanford.

Erkan ima bogato iskustvo na visokim pozicijama u velikim tvrtkama. Bila je suizvršna direktorica First Republic Bank sa sjedištem u SAD-u, članica upravnog odbora Marsh McLennan-a, tvrtke koja pruža usluge u području rizika, strategije i osiguranja, generalna direktorica investicijske banke Goldman Sachs i članica uprave draguljarske tvrtke Tiffany & Co.

Erkan je postala prva žena mlađa od 40 godina koja je obnašala dužnost predsjednice ili izvršne direktorice u jednoj od 100 najvećih američkih banaka. Bila je uključena na popise "40 Under 40" San Francisco Business Times-a i Crain New York Business-a.

Godine 2019., Erkan je bila uvrštena na listu "Istaknute žene bankarstva i financija" Crain-a i "Žene za promatranje" American Banker-a.

Erkan ima stručno znanje u području bankarstva, ulaganja, upravljanja rizicima, tehnologije i digitalnih inovacija. Također je članica Savjetodavnog vijeća Odjela za istraživanje operacija i financijskog inženjeringa na Sveučilištu Princeton.