Rječnik pojmova

ETF fondovi

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Prvi ETF, poznat kao Index Participation Shares, osnovan je 1993. godine od strane tvrtke State Street Global Advisors i trgovao se na američkoj burzi pod oznakom SPDR (Standard & Poor's Depositary Receipts).

U početku su ETF-ovi bili dizajnirani kao instrumenti koji prate šire tržišne indekse, poput S&P 500 ili Dow Jones Industrial Average, kako bi ulagačima omogućili diversifikaciju portfelja. Međutim, kako je tržište raslo, ETF-ovi su postajali sve popularniji i dostupniji, a upravitelji fondova počeli su stvarati ETF-ove koji prate specifične sektore, države i druge niše tržišta.

Danas su ETF-ovi vrlo popularni diljem svijeta, a tržište ETF-ova kontinuirano raste i širi se. U 2020. godini, ukupna vrijednost ETF-ova u svijetu dosegnula je rekordnu vrijednost od 7,6 bilijuna dolara.

ETF-ovi su postali popularni među ulagačima zbog svoje fleksibilnosti, likvidnosti i relativno niskih troškova. ETF-ovi omogućuju ulagačima da kupuju i prodaju cijele indekse, pojedinačne sektore i države, bez potrebe za kupnjom pojedinačnih vrijednosnih papira. Također, kao što smo već spomenuli, ETF-ovi imaju niže troškove od većine tradicionalnih fondova, što ih čini privlačnijim za ulagače.

Iako su ETF-ovi relativno novi instrumenti u svijetu investiranja, očekuje se da će njihova popularnost i dalje rasti u budućnosti, jer nude ulagačima jednostavnu i pristupačnu mogućnost diversifikacije portfelja.

ETF fondovi (Exchange-Traded Funds) su vrsta fondova koji se trguju na burzi, poput dionica. Oni su sastavljeni od skupa vrijednosnih papira, poput dionica, obveznica ili drugih financijskih instrumenata. Kao takvi, ETF fondovi omogućuju ulagačima da diversificiraju svoj portfelj bez potrebe za kupnjom pojedinačnih vrijednosnih papira.

ETF fondovi mogu biti pasivni ili aktivni. Pasivni ETF fondovi prate neki širi indeks poput S&P 500 indeksa, što znači da će imati sličnu stopu povrata kao i indeks. Aktivni ETF fondovi, s druge strane, vode upravitelji fondova koji aktivno upravljaju portfeljima kako bi postigli bolje rezultate od tržišta.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća