Hrvatska

ETF fondovi - budućnost fondovske industrije

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Exchange Traded Funds ili ETF-ovi su ukratko fondovi čijim se dionicama trguje na burzi, a koji prate kretanje nekog određenog burzovnog indeksa ili nekog drugog portfelja vrijednosnih papira. Često se ETF-ovi poistovjećuju s zatvorenim investicijskim fondovima (closed-end funds), ali među njima postoje velike razlike, iako se na prvi pogled može činiti da se radi o […]

Exchange Traded Funds ili ETF-ovi su ukratko fondovi čijim se dionicama trguje na burzi, a koji prate kretanje nekog određenog burzovnog indeksa ili nekog drugog portfelja vrijednosnih papira. Često se ETF-ovi poistovjećuju s zatvorenim investicijskim fondovima (closed-end funds), ali među njima postoje velike razlike, iako se na prvi pogled može činiti da se radi o istim istrumentima.

ETF je definiran kao otvorena investicijska struktura što znači da može kreirati nove dionice ili otkupljivati postojeće. Tako veliki investitori imaju ugovore s društvima koja osnivaju i upravljaju s ETF fondovima kao ovlašteni partneri ETF fondu i oni su jedini koji mogu kreirati i otkupljivati dionice ETF fondova. Tako primjerice: ovlašteni ETF partner može kreirati nove ETF dionice na način da osigura i dostavi ETF fondu odgovarajuci broj dionica kompanije koja je unutar fonda. Također, ovlašteni ETF partner može „prodati“ dionice ETF-a, tako što će dostavljajući dionice ETF fonda, dobiti odgovarajući broj kompanijskih dionica u zamjenu. Da bi bolje razumjeli ovaj proces, samo zamislite kako robna trampa funkcionira. Većina ovlštenih ETF partnera su velike investicijske i financijske kompanije i one obavljaju ove poslove „iza scene“. Glavna prednost ETF fondova očituje se u tome što povećavaju likvidnost tržišta, dok je glavna negativna strana ovih fondova što povećavaju volatilnost na tržištu što se posebno učituje u zadnjih pola sata trgovanja što otežava investiranje participantima s dužim vremenskim horizontom ulaganja. Za razliku od zatvorenih investicijskih fondova koji izdavanjem dionica primarnom i sekundarnim javnim ponudama prikupljaju sredstva od javnosti i koja zatim investiraju u vrijednosne papire.

Dinamičnost ove vrste fondova pokazuju i brojne mogućnosti i strategije koje se mogu realizirati preko ovih fondova. Tako svakodnevne objave brojnih negativnih vijesti o stanju svjetskog gospodarstava dodatno popraćenh i lošim vijestima iz korporativnog sektora stvaraju velike probleme investitorima koji se bore da zaštite svoje portfelje od gubitka na vrijednosti, ali i kako zaraditi u današnjim turbulentnim uvjetima na svjetskim tržištima kapitala. Neizvjesnost koja je trenutno prisutna na dioničkim tržištima oko dužine trajanja recesije kao i njezinom dubinom u velikoj mjeri onemogućava dugotrajniji uspon svjetskih dioničkih tržišta.

Kako bi se investitori koji drže dugoročne pozicije mogli zaštititi od velikih gubitaka na vrijednosti svojih ulaganja te kako bi špekulanti koji očekuju pad tržišta iskoristili mogućnosti zarade i u takvim uvjetima na razvijenim financijskim tržištima se trguje s financijskim instrumentima koji svojim vlasnicima omogućuju zaradu i u slučaju pada tržišta. Kupnjom ETF fonda investitori mogu profitirait na rastu vrijednosti indeksa kojeg prati (Long fondovi) ili na padu indeksa kojeg prati (Short fondovi). Oni se kreću tako da je nihova vrijednost obrnuto proporcionalna kretanju cijene podloge, odnosno indeksa kojeg ETF prati. U praksi bi Short ETF koji se temelji na kretanju indeksa S&P 500 i čija se vrijednost smanji u jednom danu za npr. 1 posto trebao porasti za otprilike 1 posto. Danas su popularni i fondovi koji korste polugu i pomoću opcija i futures ugovora repliciraju prinos za dva ili tri puta. ETF-ovi su posebno popularni u sadašnjim izuzetno volatilnim tržišnim prilikama te iskusnim trejderima pružaju ozbiljne mogućnosti za stvaranje visokih profita. Posljednjih su godina upravo ETF-ovi najtrgovanij vrijednosni papiri na burzama u SAD-u, ali i Europi te se njihova ponuda svakim danom povećava.

S obzirom da dionička tržišta dugoročno rastu mogućnost ostvarivanja dobiti u dugom roku preko Short ETF-ova su ograničene i zato su Short ETF-ovi prvenstveno namjenjeni za kratkoročno investiranje često unutar jednog dana ili samo na par dana i to na temelju analize tržišta, psihologije i uz korištenje alata tehničke analize vrijednosnih papira.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća