U fokusu

ETF tržište obara rekorde: 2.844 ETF-ova na burzi u SAD-u krajem 2022.

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Trgovanje ETF-ovima na sekundarnom tržištu dosegnulo je vrhunac prošle godine u odnosu na ukupno trgovanje dionicama na američkom tržištu.

Trgovanje ETF-ovima na sekundarnom tržištu dosegnulo je vrhunac prošle godine u odnosu na ukupno trgovanje dionicama na američkom tržištu.

Prema analizi američke udruge fondovske industrije Investment Company Institute (ICI), udio fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) u trgovanju dionicama u SAD-u dostigao je 30 posto u 2022. godini. Ovo je značajan porast u odnosu na prethodnih deset godina, kada je udio ETF-ova u trgovanju dionicama bio između 25 i 27 posto.

ETF-ovi su u posljednjih nekoliko godina doživjeli izuzetan rast. Imovina koju upravljaju ETF-ovi u SAD-u porasla je s 2,1 bilijuna dolara u 2015. na 6,5 bilijuna dolara do kraja 2022., prema podacima ICI-ja. Međutim, vrhunac rasta ETF-ova zabilježen je 2021. s ukupnim volumenom trgovanja od 7,2 trilijuna dolara. Prema ICI analizi, krajem 2022. godine bilo je uvršteno 2.844 ETF-a na burzi u SAD-u.

Povećanje obujma trgovanja ETF-ovima u 2022. godini vjerojatno je izuzetak, što je djelomično rezultat naglog pada cijena na financijskim tržištima prošle godine. Shelly Antoniewicz, voditeljica istraživanja industrije i financijskih tržišta u ICI-ju, ističe da investitori, posebno institucionalni, okreću se ETF-ovima radi brzog i učinkovitog prijenosa imovine i zaštite od rizika tijekom tržišnih turbulencija.

Unatoč rastu obujma trgovanja ETF-ovima, njihov udio u ukupnom trgovanju dionicama na primarnom tržištu ostaje relativno mali. Prema ICI izvješću, udio primarnog tržišta dioničkih ETF-ova u trgovanju dionicama u SAD-u iznosi samo 5,2 posto, pri čemu je najviši postignut udio bio 5,4 posto u 2018. godini. Sekundarno trgovanje ETF-ovima na burzi češće koriste privatni i poluprofesionalni ulagači, dok se primarno trgovanje uglavnom odvija između institucionalnih ulagača.

Analitičari kao Valentin Haddad sa Sveučilišta California u Los Angelesu upozoravaju na promjene u percepciji ETF-ova. Haddad smatra da su ETF-ovi dinamičniji i da se sve više koriste kao instrumenti kratkoročnog trgovanja, što bi moglo imati utjecaj na cijene. S druge strane, Bryan Armour, voditelj istraživanja za pasivne strategije u rejting tvrtki Morningstar, smatra da je porast važnosti ETF-ova opravdan s obzirom na njihovu ulogu u rebalansiranju portfelja tijekom kriznih razdoblja.

Ukratko, trgovanje ETF-ovima na sekundarnom tržištu doseglo je vrhunac u 2022. godini, dok njihov udio u ukupnom trgovanju dionicama na primarnom tržištu ostaje relativno mali. ETF-ovi su postali popularan alat među investitorima za brz i učinkovit prijenos imovine te zaštita od rizika, posebno tijekom tržišnih turbulencija. Neki analitičari ističu da se uloga ETF-ova mijenja, te se sve više koriste kao instrumenti kratkoročnog trgovanja, što može imati utjecaj na cijene na tržištu.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća