EU

EU i Norveška potpisale sporazum o prijelazu na čistu energiju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

EU i Norveška potpisale su u ponedjeljak sporazum o prijelazu na čistu energiju i zaštiti okoliša.

EU i Norveška potpisale su u ponedjeljak sporazum o prijelazu na čistu energiju i zaštiti okoliša.

"Zaključili smo naš Zeleni savez i otvaramo novu eru privilegirane suradnje na klimatskim akcijama i čistoj energiji", objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s norveškim premijerom Jonasom Gareom Storeom.

Prema sporazumu, EU i Norveška obvezale su se smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova za 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Partneri su se također obvezali na postizanje klimatske neutralnosti do 2050. i zajednički rad na provedbi Pariškog klimatskog sporazuma.

EU i Norveška podržat će zelenu tranziciju u industriji promicanjem korištenja vodika i obnovljive energije na moru, dekarbonizacijom transportnog sektora i ulaganjem u kružno gospodarstvo.

Suradnjom će se također nastojati zaustaviti krčenje šuma i riješiti problem bioraznolikosti.

"Želimo da naša društva i gospodarstva zajedno napreduju uz smanjenje emisija, zaštitu prirode, dekarbonizaciju naših energetskih sustava i ozelenjavanje naših industrija", dodala je von der Leyen.

Kasnije u ponedjeljak, čelnici i ministri energetike Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Belgije, Danske, Irske, Norveške i Luksemburga sastat će se u Ostendeu u Belgiji.

Sastanak na vrhu o Sjevernom moru usredotočit će se na povećanje ulaganja u energiju vjetra i infrastrukturne veze u regiji.