EU

EU usuglasila nova pravila o porezu na kriptovalute

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Pravila koja zahtijevaju od pružatelja usluga da prijave prihod klijenata od kripto transakcija koji će se automatski prenijeti u države članice

Zemlje EU-a u utorak su se dogovorile o novim pravilima porezne transparentnosti koja se odnose na kripto-imovinu, s ciljem sprječavanja prijevara u bloku.

Na sastanku Vijeća EU-a u Bruxellesu, ministri financija postigli su politički dogovor o pravilima koja pokrivaju pružatelje usluga kripto-imovine koji služe klijentima u EU-u.

Mjere proširuju postojeću direktivu i zahtijevaju od financijskih institucija da prijave prihode koje njihovi klijenti, posebno bogati pojedinci, ostvaruju od transakcija kriptovalutama.

Te će se informacije zatim automatski dijeliti s poreznim upravama drugih država članica, čime se zatvara rupa u zakonu koja je dopuštala korištenje kriptovaluta za utaju poreza.

Predviđeno je da mjere stupe na snagu 2026. godine, a da bi mjere stupile na snagu još treba službeno odobrenje država članica.

"Konačno usvajanje novih pravila bit će moguće kada bude dostupno konzultativno mišljenje Europskog parlamenta", stoji u priopćenju.