Hrvatska

Europska PEPP mirovina sada je dostupna u Hrvatskoj i Češkoj

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Paneuropski mirovinski proizvod (PEPP) sada je dostupan klijentima u Hrvatskoj i Češkoj. Ima strogo ograničenje naknade, prenosiv je i vezan je europskim zakonodavstvom. Slovački fintech broker Finax , prva europska tvrtka licencirana za ponudu PEPP-a, obećava da će također dodati Poljsku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku do kraja 2023.

Paneuropski mirovinski proizvod (PEPP) sada je dostupan klijentima u Hrvatskoj i Češkoj. Ima strogo ograničenje naknade, prenosiv je i vezan je europskim zakonodavstvom. Slovački fintech broker Finax , prva europska tvrtka licencirana za ponudu PEPP-a, obećava da će također dodati Poljsku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku do kraja 2023.

Paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP) ima za cilj zamijeniti nacionalne treće mirovinske stupove koji nadopunjuju državne mirovine. Vezana je europskim zakonodavstvom i stoga može izbjeći političke utjecaje. Tako bi štediše iz svih europskih zemalja trebale dobiti iste uvjete mirovine. Još jedna prednost ovog proizvoda je njegova prenosivost unutar Europske unije. Stoga neće biti važno u kojoj zemlji štediša boravi tijekom trajanja ugovora. U slučaju promjene prebivališta ili prelaska unutar sestrinskih tvrtki, zaposlenici će svoju ušteđevinu moći prenijeti u drugu državu.

PEPP je pod stalnim nadzorom nacionalnih tijela i Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje EIOPA. Postavio je najveću godišnju naknadu od 1% imovine pod upravljanjem. Financijske institucije koje ispunjavaju uvjete za pružanje PEPP-a moraju koristiti složene matematičke modele kako bi pokazale rizičnost i potencijalno povećanje vrijednosti ušteđevine klijenta da bi dobile autorizaciju.

Prvi pružatelj koji je to dovršio je Finax, slovački online broker vrijednosnim papirima koji djeluje i na poljskom, hrvatskom, češkom i mađarskom tržištu. Osnovao je svoju robo-savjetničku platformu 2018. kao jedno od prvih fintech start-up poduzeća u srednjoj Europi i trenutno upravlja imovinom vrijednom 400 milijuna eura za 45.000 klijenata. Finax omogućuje registraciju putem mobilne aplikacije koristeći najnoviju tehnologiju biometrije lica.

Finax trenutno pruža PEPP svojim klijentima u Slovačkoj. Budući da su Hrvatska i Češka usvojile zakone potrebne za uvođenje PEPP-a, Finax ga sada može pružiti lokalnim klijentima.

“Hrvati i Česi među prvima u Europi mogu povećati svoju mirovinsku štednju kroz novi europski mirovinski proizvod”, kaže Juraj Hrbatý, direktor Finaxa. “Vjerujemo da će se uskoro pridružiti više zemalja EU-a, a planiramo do kraja ove godine pružiti europske mirovine i klijentima iz Poljske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske.”

Finax nastoji revolucionirati ulaganje na paneuropskoj razini kroz inovacije.

"Nastojimo ponuditi europsku mirovinu prvenstveno multinacionalnim tvrtkama i mladim ljudima s poslovnom mobilnošću diljem EU. Prvi zaposlenici koji su primili beneficiju od svog poslodavca u obliku redovnog doprinosa proizvodu bili su ljudi koji rade za Continental Automotive Systems Slovačka, proizvođač kočionih čeljusti za vodeće svjetske proizvođače automobila", dodaje Juraj Hrbatý, predsjednik Uprave Finaxa.

Niti proizvodi koji se nude unutar trenutnog trećeg mirovinskog stupa niti uvjeti njegove faze isplate nisu se previše svidjeli Continental Automotive Systems Slovakia. Željeli su ponuditi svojim zaposlenicima moderan proizvod koji bi bio što transparentniji.

“Zahvaljujući dobro prilagođenoj mirovini, želimo da naši zaposlenici dobiju najveći mogući povrat na naše doprinose u mirovini. Zato smo odabrali novi moderan i isplativ proizvod Finaxa," rekao je Milan Škarvada, financijski direktor Continental Automotive Systems Slovakia. "Zahvaljujući tome, slovački ili, primjerice, češki, mađarski ili poljski zaposlenik trebao bi dobiti ista mirovina uz isti iznos doprinosa poslodavca."

Više informacija o PEPP-u možete pronaći na www.europeanpension.eu .