Market Pulse

Europske burze rastu zahvaljujući oporavku bankarskog sektora

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Na europskim su burzama u utorak ujutro indeksi porasli, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica u bankarskom sektoru jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

Na europskim su burzama u danas ujutro indeksi porasli, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica iz bankarskog sektora uslijed popuštanja strahova od bankarske krize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,45 posto, na 7.505 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 15.218 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 7.126 bodova.

Dionice bankarskog sektora u prosjeku su porasle za 1,3 posto.

Za otprilike toliko porasli su i rudarski te naftni sektor.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 1 i 1,1 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na američkim burzama. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,60, a S&P 500 0,16 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u bankarskom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je više od 3 posto.

Strahovanja od širenja krize u bankarskom sektoru ponešto su popustila nakon vijesti da će američka First Citizens BancShares preuzeti depozite i kredite nedavno propale Silicon Valley banke.