EU

Europski parlament usvojio nova pravila za kriptovalute

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Nova uredba obvezuje izdavatelje kripto imovine, između ostalog, na objavu tzv. bijele knjige koja pruža informacije o funkciji kriptovalute, temeljnom blockchainu i potrošnji energije. Mica također proširuje pravila

Kripto tržište ima svoje korijene u pokretu koji se želio odvojiti od tradicionalnih tržišta novca i financijskih tržišta. Ali "stari svijet" postupno sustiže kriptoindustriju. Europski parlament sada je usvojio Uredbu.

Europski parlament usvojio je Mica Uredbu (tržišta kripto imovine) u četvrtak (20. travnja). S novom verzijom EU regulative o prijenosu novca, po prvi put postoji jedinstven pravni okvir za kripto imovinu, piše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. To bi trebalo učiniti trgovanje transparentnijim i lakšim za praćenje. Skup pravila također navodi minimalne kapitalne zahtjeve za pružatelje usluga kripto imovine.

Nakon Europskog parlamenta, Uredbu još mora potvrditi i Vijeće ministara. No, to se smatra formalnošću jer su obje institucije već dogovorile zajedničko stajalište, piše list. Očekuje se da će Mica stupiti na snagu u srpnju. Međutim, neke će odredbe stupiti na snagu tek postupno, pravila o stabilcoinima tek sredinom 2024. Nakon stupanja na snagu, tvrtke sa sjedištem u zemlji EU-a također mogu nuditi svoje usluge u cijeloj EU koristeći "načelo pasoša".

Obveza objave bijele knjige

Nova uredba obvezuje izdavatelje kripto imovine, između ostalog, na objavu tzv. bijele knjige koja pruža informacije o funkciji kriptovalute, temeljnom blockchainu i potrošnji energije. Mica također proširuje pravila protiv zlouporabe tržišta i manipulacije. Kripto platforme će također morati odrediti informacije o pošiljatelju i primatelju transakcija u budućnosti. Međutim, kako navodi "FAZ", to se odnosi samo na razmjenu digitalnih valuta za konvencionalni novac poput eura ili američkih dolara. Izravni prijenosi između vlasnika višeplatformskih novčanika za kriptovalute nisu uključeni jer ih je previše teško kontrolirati.

Odvjetnici ističu temeljnu vrijednost uredbe, pišu novine. Mica postavlja temelje za zajedničko razumijevanje sfere, kaže Bernd Oppold, partner u KPMG-u. To se postiže pravnom klasifikacijom četiriju kategorija tokena, od kojih svaka ima svoje specifične pravne posljedice. Prema riječima odvjetnika, međutim, ostaje za vidjeti kako će se prilagoditi nacionalni zakoni i kako će funkcionirati interakcija s propisima kao što je Mifid II direktiva o financijskom tržištu, navodi FAZ. EU regulatori imaju 18 mjeseci da razviju i provedu standarde.