Svijet

Fed kaže da američko tržište rada pokazuje 'znakove hlađenja'

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Poduzeća očekuju mala poboljšanja u nadolazećim mjesecima usred povećane ekonomske neizvjesnosti, prema Beige Booku

Američka središnja banka FED priopćila je da tržište rada u zemlji pokazuje neke "znakove zahlađenja" budući da je rastuća nesigurnost u gospodarstvu natjerala neka poduzeća na oprezniji pristup.

"Iako se zaposlenost nastavila povećavati, u mreži se tempo zapošljavanja malo usporio", objavila je središnja banka u srijedu u svojoj Beige Book, koja prikuplja informacije o trenutnim gospodarskim uvjetima iz Fed-ovih dvanaest okruga diljem zemlje.

Iako su poduzeća u građevinskom, transportnom i financijskom sektoru izvijestila o značajnom padu zaposlenosti posljednjih tjedana, otpuštanja su općenito ostala koncentrirana u velikim tvrtkama, dodaje se.

Američko gospodarstvo je u ožujku otvorilo samo 236.000 radnih mjesta, najmanje od prosinca 2020., dok je ta brojka u travnju iznosila 253.000, što ukazuje da najveća svjetska ekonomija usporava nakon Fed-ovih agresivnih povećanja stopa kako bi smanjila tvrdoglavo visoku inflaciju.

Podaci o radnim mjestima za svibanj bit će objavljeni u petak u 8.30 ujutro EDT.

Fed je u svojoj Beige Book naglasio da su inflatorni pritisci ostali postojani, dok se dostupnost ponude nastavila poboljšavati iako je još uvijek ograničena.

Što se tiče nedavne bankarske krize, navodi se da su se "uvjeti u širokom financijskom sektoru nastavili pogoršavati. Regionalne banke izvijestile su o kontinuiranom pooštravanju kreditnih uvjeta i opadanju potražnje za kreditima."

"Usred povećane neizvjesnosti, poduzeća očekuju malo poboljšanja u nadolazećim mjesecima", dodaje se.